Производња кавијара у Русији највећа у последњих десет година

У периоду од јануара до октобра, руско рибарство је произвело 22.288 тона кавијара од лососа, што је највећа производња од 2010. године

Производња црвеног кавијара у Русији достигла је највиши ниво у последњих десет година. У периоду од јануара до октобра, руско рибарство је произвело 22.288 тона кавијара од лососа, што је највећа производња од 2010. године, саопштило је ове недеље Сверуско удружење произвођача рибе.

Овогодишњи обим је 2,6 пута већи од производње у истих десет месеци прошле године, додали су из удружења.

"Позитиван тренд који уочавамо у производњи црвеног кавијара ове године повезан је са успешном сезоном риболова лососа на Далеком истоку. Наши рибари су уловили око 609.000 тона пацифичког лососа", рекао је председник удружења Герман Зверев у Телеграму.

Он је додао да би до краја године производња кавијара могла да премаши 25.000 тона, док се годишња потрошња у последњих пет година кретала у просеку између 15.000 и 20.000 тона.

Црвени кавијар је популарна празнична посластица у Русији и обично је веома тражена током божићних и новогодишњих празника. Потиче од дивље рибе, као и од узгојеног лососа.

Русија испоручује кавијар на међународна тржишта, а извоз се скоро удвостручио између 2016. и 2020. Главни купци руског деликатеса биле су Украјина и Белорусија, као и САД и европске земље. Од почетка сукоба у Украјини 2022. године и примене трговинских ограничења од стране ЕУ и САД, извоз је забележио значајан пад.

Према Федералној агенцији за рибарство (Росриболовство), међународна продаја црвеног кавијара опала је за 46 одсто између јануара и октобра 2023. у односу на исти период прошле године.