Економија

Немачка стеже каиш: Влада усвојила програм штедње

У Нацрту закона о финансирању буџета налази се, између осталог, и контроверзно смањење субвенција за дизел за пољопривреднике, веће таксе за ваздушни саобраћај и строже санкције у области социјалне помоћи за незапослене
Немачка стеже каиш: Влада усвојила програм штедњеGetty © Fran Santiago / Stringer

Немачка ће у 2024. морати да штеди: упркос протестима, постепено се укидају субвенције за дизел пољопривредницима, уводе се таксе на авионске карте и пооштравају правила за добијање социјалне помоћи.

Савезна немачка влада постигла је договор о додатним мерама штедње како би се смањио терет савезног буџета за 2024. годину. У Нацрту закона о финансирању буџета налази се, између осталог, и контроверзно смањење субвенција за дизел за пољопривреднике, веће таксе за ваздушни саобраћај и строже санкције у области социјалне помоћи за незапослене.

Те мере штедње су неопходне јер, према ранијој пресуди Савезног уставног суда, влада мора да надокнади финансијски недостатак од око 30 милијарди евра у основном буџету, као и у Фонду за климу и трансформацију.

Упркос протестима, укидају се субвенције за дизел пољопривредницима

Од маја ће тако бити повећане таксе на авионске карте. У зависности од крајње дестинације путовања, она би требало да порасте за готово петину – на 15,53 до 70,83 евра по путнику. Такса на карте наплаћиваће се свим путницима који полећу са немачких аеродрома. Доплату ће морати да плате авио-компаније, али оне ће то моћи да пребаце на терет путника. На основу тога, влада у Берлину ове године очекује додатни приход од око 400 милиона евра.

Влада је такође остала и при одлуци о веома контроверзном смањењу субвенција у области аграра – и то упркос протестима пољопривредника. Реч је постепеном укидање пореских олакшица за дизел, преноси "Дојче веле".

"То је посебан допринос смањењу субвенција које штете клими", наводи се у Нацрту владе. Пољопривредници су до сада могли да добију делимичан поврат пореза на енергију за дизел, уз надокнаду од 21,48 центи по литру.

Владајућа немачка коалиција заправо је првобитно намеравала да одмах и потпуно укине ту помоћ, која се давала још од 1951. године.

Погођени пољопривредници и фирме у сектору аграра сада су ипак добили више времена да се прилагоде. Ове године ће стопа олакшица бити смањена за 40 одсто, а у 2025. и 2026. за додатних 30 процената. Од 2026. тих субвенција више не би требало да буде. Владајућа коалиција је прошле недеље одустала од првобитно планираног укидања ослобађања од пореза на пољопривредне машине.

Затезање новца грађана

Кабинет је дао и зелено светло за планирано смањење социјалне помоћи за незапослене. Бирои за запошљавање убудуће ће бити у могућности да у потпуности, али највише на два месеца, укину бенефиције оним незапосленима који упорно одбијају да почну да раде.

Очекује се да ће та уредба донети уштеду од око 170 милиона евра годишње – и то 150 милиона за савезну владу и 20 милиона за општине. Притом, не би требало да буде укинута помоћ која се даје за становање и грејање.

Поред тога, укида се и тзв. бонус на социјалну помоћ од 75 евра месечно који је уведен за даље усавршавање незапослених. Очекује се да ће то донети додатну уштеду од сто милиона евра. Обука која има за циљ стицање стручне дипломе и даље ће се подржавати са 150 евра месечно.

Одлука о буџету вероватно у јануару

Након што је влада донела одлуку о мерама штедње, на потезу је немачки парламент. Влада очекује да ће буџет најпре бити одобрен у јануару у Бундестагу, а онда на седници 2. фебруару и у Бундесрату, већу немачких покрајина. До тада је на снази тзв. привремено управљање буџетом.

Подсетимо, немачки пољопривредници наставили су данас протесте против планова немачке владе да смањи субвенције за гориво у оквиру најављеног прилагођавања савезног буџета, али у много мањем обиму.

Како преноси немачки "Шпигл", очекују се знатно мањи поремећаји у саобраћају и само неколико акција, у односу на понедељак, први дан протеста, када су пољопривредници блокирали прилазе ауто-путевима широм земље.

У Баварској су ограничења у саобраћају једва приметна, док је у Доњој Баварској, према речима портпарола полиције, конвој од око 20 трактора изазвао привремене прекиде у саобраћају код граничног прелаза у Филипсројту.

У граду Пасау у Баварској очекује се да око 250 трактора прође кроз град.
Пољопривредници су тракторима у Баден-Виртембергу блокирали неколико раскрсница на ауто-путу.

image