Криза на Црвеном мору руши наде у глобални економски опоравак

Светска банка упозорава на пораст цена енергената, спорији раст и већу инфлацију како се повећава опасност од поремећаја у светској трговини

Продужени сукоб у Црвеном мору и ескалација тензија широм Блиског истока ризикују да имају разорне последице по глобалну економију, поново подстакну инфлацију и поремете снабдевање енергентима, упозоравају водећи светски економисти.

Како преноси "Гардијан", у тренутку када се чека званично саопштење премијера Ришија Сунака о заједничким британским и америчким нападима на јеменске Хуте, економисти Светске банке кажу да криза сада прети да се одрази на веће каматне стопе, нижи раст, сталну инфлацију и повећање геополитичке неизвесности.

После друге ноћи напада на Хуте, амерички председник Џозеф Бајден рекао је да су САД послале приватну поруку Техерану да је Вашингтон "добро припремљен".

Али сада расте забринутост у владиним круговима у Лондону и Вашингтону да би, док се Сунак и Бајден боре за реизбор, догађаји на Блиском истоку могли да униште оно што је деловало као бољи изгледи за економски опоравак, а самим тим и њихове шансе за нови мандат, наводи британски лист.

У најновијем извештају о глобалним економским изгледима, Светска банка наводи да је блискоисточна криза, са сукобом у Украјини, створила стварне опасности.

"Ескалација сукоба могла би да доведе до пораста цена енергената, са ширим импликацијама на глобалну активност и инфлацију", наводи се у извештају и додаје: "Други ризици укључују финансијски стрес везан за реалне каматне стопе, упорну инфлацију, слабији раст од очекиваног у Кини, даљу фрагментацију трговине и катастрофе везане за климатске промене".

"Недавни напади на комерцијалне бродове који пролазе кроз Црвено море већ су почели да ометају важне бродске руте, утичу на ланце снабдевања и повећавају вероватноћу инфлаторних уских грла. У окружењу ескалирајућих сукоба, снабдевање енергентима би такође могло бити значајно поремећено, што би довело до скока цена енергије. Ово би имало значајна преливања на цене других роба и повећало геополитичку и економску неизвесност, што би заузврат могло да умањи инвестиције и доведе до даљег слабљења раста", закључују економисти Светске банке.