Брнабић: Пројекат "Рио Тинта" је заустављен, али ће нова влада одлучивати о копању литијума

Премијерка је рекла да је пројекат заустављен не због тога што је мислила да је лош, већ зато што није хтела да, како је рекла, дозволи политичке игре које су се тада водиле, а које су биле усмерене против Александра Вучића

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је пројекат "Рио Тинта" и копања литијума у Србији заустављен, али да ће нова влада одлучити да ли ће опет бити покренут. Она је истакла да подржава тај пројекат, зато што верује да може да допринесе развоју Западне Србије.

Премијерка је рекла да је пројекат заустављен не због тога што је мислила да је лош, већ зато што није хтела да, како је прецизирала, дозволи политичке игре које су се тада водиле, а које су биле усмерене против Александра Вучића.

"Са једне стране, странци су веровали да ће Александар Вучић изгурати тај пројекат упркос протестима, зато што зна да је тај пројекат добар за Србију. Са друге стране су финансирали те протесте и помагали њихову организацију, да би ослабили Александра Вучића. Тиме су хтели буквално 'и јаре и паре' на том пројекту", рекла је Брнабић на ТВ Хепи.

Она је прокоментарисала изјаве опозиције да је Александар Вучић хтео у суботу да представи поновно покретање тог пројекта и додала да је председник тада рекао да он о томе не одлучује и да је та одлука на влади.

Брнабић је нагласила да ништа није било тајно везано за пројекат и да су сви знали када је имала састанке у Лондону.

"На будућој влади је да одлучи да или не. Надам да ћемо имати довољно разумевања за тај пројекат", додала је Брнaбић.