Економија

Ђентилони: Европа би требало да издаје заједничке обвезнице

Европска унија покушава да обезбеди додатна средства за куповину наоружања и муниције
Ђентилони: Европа би требало да издаје заједничке обвезницеGetty © Thierry Monasse

Европски комесар за економију Паоло Ђентилони је позвао је на формирање заједничког европског трезора, који би финансирао пројекте и прикупљао средства издавањем еврообвезница, уз помоћ којих би се финансирала потрошња на одбрану.

"Не сумњам да би ЕУ имала огромну корист од трајне безбедне имовине сразмерне величини њене економије. Подједнако сам убеђен да би наш крајњи циљ требало да буде успостављање централног фискалног капацитета за целу ЕУ", рекао је он, преноси "Блумберг".

Државе чланице Европске уније последњих година интензивно покушавају да повећају потрошњу на одбрану. Европски лидери су прошлог месеца први пут званично разговарали о могућности издавања заједничких обвезница - што би могло да буде изузетно значајна корак, наводи амерички портал.

Ђентилони је подсетио да су ту идеју раније подржали Међународни монетарни фонд (ММФ), ОЕЦД и Европска централна банка. Европска комисија је одбила да укључи ове предлоге у расправу унутар ЕУ о реформи фискалних правила, с обзиром на тежину тог питања, рекао је Ђентилони.

"Али дошло је време за те дискусије", додао је он.

Европски комесар за индустрију Тјери Бретон позвао је државе чланице да издвоје 100 милијарди долара на повећање производње наоружања, од муниције до противваздушних система.

Ипак, одлука о издавању заједничких обвезница и даље је на дугачком штапу. Током прошломесечног самита, холандски премијер Марк Руте је рекао да би то за његову рђаву била "црвена линија", пренео је "Блумберг".

"То би био хамилтонијански моменат", рекао је Руте, алудирајући на одлуку која је довела до формирања америчке савезне владе пре више од 200 година.

Он је додао да би то био "веома фундаменталан корак који не подржавам. Ја сам за заједницу суверених земаља, а не за федерацију".

image
VV inauguration
banner