Економија

Шта је хавала систем финансијских трансакција и зашто Путин прича о томе

Хавала систем се деценијама користи у међународним трансакцијама, али јавност не зна за њега
Шта је хавала систем финансијских трансакција и зашто Путин прича о томеwww.globallookpress.com © Iliya Pitalev/Kremlin Pool

Од почетка руске специјалне војне операције у Украјини, све чешће и све гласније се помиње идеја стварања другачијег платног система који не би толико зависио од америчког долара.

Евроазијска економска комисија већ увелико ради на формирању заједничког финансијског тржишта и платног система који претпоставља уједињење националних платних система Кине, Индије, Бразила, односно валута БРИКС-а, и земаља чланица Евроазијског економског савеза, у који улазе Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргизија.

Руски председник Владимир Путин је на конференцији о вештачкој интелигенцији "Путовање у АИ 2022" говорио о напредним технологијама, машинском учењу, софтверима и њиховој употреби у финансијским институцијама.

Када је реч о друштвеним и финансијским институцијама, укључујући и оне на глобалном нивоу, очигледно је да ове институције треба да одражавају нову реалност мултиполарног света и да морају да се заснивају на отвореним и демократским принципима који искључују диктате, злоупотребе и монопол, рекао је Путин.

"Сви добро знамо да су нагодбе један од могућих метода напада у садашњим околностима нелегалних ограничења. Наше финансијске институције то знају боље од било кога другог јер раде под њима. Садашњи систем међународних обрачуна је скуп, а његов систем кореспондентних рачуна и регулације контролише мали клуб држава и финансијских група. У ствари, они се понашају као господари универзума који имају монопол над свиме", рекао је он.

Морамо да комбинујемо најсавременије технологије са хиљадама година искуства човечанства, оценио је руски лидер и као пример навео систем дознака "хавала" који се, како је рекао, користи у међународним трансакцијама година и то "много пре него што се појавио западни банкарски систем".

"Шта је то у суштини? Пошиљалац даје новац брокеру у његовој или њеној земљи пребивалишта. Прималац добија новац од брокера у својој земљи. Брокери склапају међусобна поравнања на основу онога што се модерно може описати као систем клиринга", навео је Путин.

Технологија дигиталних валута и блокчејна, како је рекао, може се користити за стварање новог система међународних обрачуна који ће бити много практичнији, апсолутно безбеднији за своје кориснике и, што је најважније, неће зависити од банака или мешања трећих земаља.

"Уверен сам да ће се тако нешто сигурно створити и развијати, јер никоме се не свиђа диктат монополиста који штети свим партијама, па и самим монополистима", поручио је руски председник.

Због специјалне војне операције у Украјини Запад је увео санкције Москви, укључујући и искључивање Русије из међународног система финансијске размене СВИФТ.

На тај начин, бројним руским банкама је ускраћен приступ размени банкарских порука, што ствара потешкоће у плаћању - како за руске банке тако и за међународне актере који, упркос санкцијама, настављају да купују гас, нафту, жито и друге производе.

image
VV inauguration
banner