Економија

САД прети стагфлација

Суморно упозорење уследило је након неочекиваног успоравања раста економије
САД прети стагфлацијаGetty © Peter Zelei Images

Најновији макроекономски подаци које је објавило Министарство трговине САД указују на то да би привреда земље могла да се креће ка стагфлацији, пише "Бизнис инсајдер".

Амерички БДП порастао је по годишњој стопи од само 1,6 одсто у првом кварталу текуће године, знатно иза пројекција од 2,5 одсто. Спорији раст од очекиваног уследио је након повећања од 3,4 одсто забележеног у периоду октобар-децембар 2023. и 4,9 одсто у претходном кварталу.

"Ово је био најгори извештај из обе сфере – раст спорији од очекиваног, инфлација виша од очекиване", рекао је Дејвид Донабедијан, главни инвестициони директор америчког "ЦИБЦ прајвет велта".

Слаб раст приведе и раст цена су знаци стагфлације, коју карактерише економска спорост и растућа инфлација током дужег временског периода.

Сједињене Државе су последњи пут биле погођене стагфлацијом 1970-их, када је инфлација скочила на двоцифрене вредности како је економија пала. Амерички креатори политике одговорили су повећањем кључне каматне стопе на чак 20 одсто, што је снизило цене, али послало економију у дубоку рецесију.

image