Економија

Мали најавио повећање плата: До краја 2025. просечна зарада биће 1.000 евра

Просечна пензија до краја 2027. године биће 650 евра рекао је министар финансија
Мали најавио повећање плата: До краја 2025. просечна зарада биће 1.000 евраGetty © Fabian Sommer/picture alliance via Getty Images

Министар финансија Синиша Мали рекао је данас да је Србија у периоду од 2018. до 2023. године била једна од пет најбрже растућих економија у Европи, упркос тешкој глобалној ситуацији.

Најавио је да ће до краја 2025. године просечна плата бити 1.000 евра, док ће просечна пензија до краја 2027. године бити 650 евра.

Мали је за ТВ Прва оценио да чињеница да Србија има такве економске резултате говори да се ради нешто добро и исправно, као и да ће се таква економска политика наставити и у будућности.

"Хоћемо још. Хоћемо још боље. Хоћемо још брже. Зато смо и дефинисали програм 'Србија 2027: Скок у будућност'", нагласио је Мали.

Мали је истакао је да је Србија на корак од добијања инвестиционог рејтинг који представља потврду исправности економске политике, али и атрактивности за инвеститоре.

"Са инвестиционим рејтингом вам је каматна стопа много нижа, отвара вам се много већи број алтернатива када је финансирање у питању, што је важно за за све ове пројекте, компаније, али и грађане. Све то има утицај на повећање запослености, већи буџет, самим тим на веће плате и пензије", рекао је Мали.

Додао је да је Србија 2019. године била први пут пред инвестиционим рејтингом који прави разлику између земаља у развоју и развијених земаља, али је почев већ од следеће, 2020. године глобална економија отишла у колапс, због чега ни 2022. године нисмо начинили тај најважнији корак у другом покушају да добијемо инвестициони рејтинг.

"Дакле, два пута, не због себе, него због глобалних проблема. Надам се да ће сада бити трећа срећа, пошто радимо интензивно на томе", истакао је Мали.

Истакао је да је свака инвестиција, укључујући и ЕКСПО и национални стадион у Сурчину, усмерена ка томе да грађани Србије осете бољитак.

Додао је да свака од тих инвестиција доприноси расту економије и додатном новцу за нове инвестиције с једне, и повећање плата и пензија, односно подизање животног стандарда, с друге стране.

"Тако показујете поштовање према грађанима, тако показујете и дајете наду и млађим генерацијама да остану овде. Нема разлога да идете било где другде, јер је раст, развој, напредак у Србији бржи него у највећем делу света", нагласио је Мали.

Говорећи о пројекту ЕКСПО 2027, Мали је рекао да он не представља само зграде, грађевине и стадион, већ допринос расту економије.

Резултат пројекта ЕКСПО 2027, како је рекао, биће тај да ће до краја 2027. године просечна плата бити 1.400 евра, просечна пензија 650 евра, док ће минимална зарада бити 650 евра.

"Људи ће видети конкретне користи од свега онога што радимо, плус ћемо додатно подићи инфраструктуру, квалитет живота и слику Србије", рекао је Мали.

Мали је истакао податак да стопа незапослености на данашњи дан износи 9,1 одсто, што је њен историјски минимум, док је стопа запослености на историјском максимуму и навео да број запослених износи 2 милиона 310 хиљада људи.

"Никада већи број запослених нисмо имали. То потврђује исправност наше економске политике. Отварају се фабрике, отварају се нова радна места, идемо горе са платама, идемо горе са пензијама, имамо више новца у буџету", навео је Мали.

Говорећи о националном стадиону, Мали је истакао да је реч о огромном грађевинском подухвату који је много више од тога – ствар која нас "гура" напред и додао да се о стадиону писало похвално и у британским медијима.

Додао је да су у току договори да се финале Лиге Европе одржи 2028. године на националном стадиону у Сурчину.

"Правимо стадион због догађаја који ће тамо да се одигравају, па ће привући и туристе, и људе из иностранства. Правимо га из разлога што је спорт постао велики бизнис. Правимо га из разлога да наша репрезентација тамо побеђује. Правимо га из разлога да то додатно буде покретач даљег раста и развоја ваше економије. Да вам економија буде јача", рекао је Мали.

Подсетио је да је у програму "Србија 2027 – Скок у будућност" дефинисано да ће БДП бити 100 милијарди евра што је оценио као достижан циљ.

"Нама је прошле године БДП био скоро 70 милијарди евра. Да вас подсетим, пре 12 година били смо на 33 милијарде. Дакле, замислите сада Србију 2027. године. Са свим инвестицијама, са просечном платом од 1.400 евра, са просечном пензијом од 650 евра, са минималном зарадом 650 евра, са 100 милијарди евра БДП-а", нагласио је Мали.

Додао је да ће томе допринети и завршена мрежа ауто-путева, брза пруга до мађарске границе, брза пруга до Ниша и даље до македонске и бугарске границе.

Говорећи о страним инвестицијама, Мали је истакао да је Србија лидер у региону, будући да преко 60 одсто свих страних инвестиција у региону Западног Балкана долази управо у нашу земљу.

Говорећи о пројекту ЕКСПО 2027, Мали је рекао да се за две и по године године гради нешто невероватно – национални стадион, резиденцијални део, три тематска парка, акватик и друго.

Најавио је да ће за десетак дана кренути радови на уређивању бивше Главне железничке станице која ће постати Музеј историје Србије и додао да се завршава пројекат новог Музеја Николе Тесле, као и да ће у Београду на води бити изграђен дечији музеј.

image