Ђаковић: Захтеви малинара за откупном ценом од 350 динара по килограму нереални

Ове године род малине биће на нивоу просека, а само у прва два месеца 2024. већ смо зарадили на малини 37 милиона евра, каже агроаналитичар Горан Ђаковић

Захтев малинара да откупна цена малине буде 350 динара по килограму у овом тренутку није реалан, сматра агроаналитичар Горан Ђаковић.

Он је за Танјуг казао да је тренутно просечна цена са којом се тргује са смрзнутом малином око три евра.

"Ако имамо у виду да је захтев малинара три евра за килограм овог воћа, где су ту онда хладњачари, где су транспортни трошкови и све остало?" запитао је Ђаковић.

Како је истакао, малинари морају да буду свесни да се тржиште стално мења, да све има свој ток и не може се све на силу.

"Није добра цена ни јагоде, али нигде нисте чули неке јагодаре да се жале. Дакле, годинама је већ ниска цена јагоде, а то нигде нисте чули. А како крене сезона малине, ви слушате причу о цени малине и свему осталом. Сваке године имамо тај проблем", рекао је Ђаковић.

Према његовим речима, овакав приступ малинара је њихова тактичка грешка, јер они тиме замарају јавност, па када заиста буде нека критична ситуација, изостаће реакција и надлежних и медија.

Он је нагласио и да ће ове године род малине бити на нивоу просека, наводећи да смо само у прва два месеца 2024. већ зарадили на малини 37 милиона евра.

Ђаковић је навео и да за субвенције у пољопривреди ресорно министарство има на располагању око милијарду евра али да је тај новац стратешки лоше распоређен.

"У будућности треба да размишљамо како ћемо инвестирати у пољопривреднике и њихову производњу, а не само новац преко њих да доставимо неким компанијама било о којем сектору да је реч. Мора да се подеси тако да новац оде у праве руке ако желимо да пољопривреднике задржимо и они унапреде своју производњу", рекао је Ђаковић.