Следећи британски финансијски крах је пред вратима: Овог пута то неће бити банке

Банка Енглеске већ види следећу финансијску кризу на хоризонту и нема моћ да то сама заустави

Шефови Банке Енглеске (БоЕ) страхују да је Британија веома изложена још једном краху финансијског тржишта, изазваног неизвесношћу унутар кључног сектора који је постао све важнији - и све изложенији ризику - последњих година.

Страхови су усредсређени на индустрију "небанкарског финансијског посредовања" (НБФИ) - што је термин који покрива било коју врсту великог инвеститора који није банка, као што су хеџ фондови, пензиони фондови, осигуравајућа друштва или приватни капитал.

Финансијски званичници у целом свету се боре да овај слабо схваћени сектор ставе под контролу – али са четири опасна "небанкарска" догађаја у исто толико година која су британску економију опасно приближили се приближила имплозији, многи креатори политике верују да је Британији потребан хитнији приступ.

Тржишна превирања која би могла да изазову велики колапс у овом сектору тешко да су питање које поштује државне границе и упозорења су већ издали званичници у ЕУ, САД и шире, али је за Лондон то је посебно хитан проблем јер се британска предузећа сада ослањају на "небанке" за половину свог финансирања, пише "Политико".

Због тога би било каква криза или превирања не само створила проблеме у лондонском Ситију већ би имала и тренутни ефекат на хиљаде радних места.

Банка Енглеске (БоЕ), свесна проблема (НБФИ чини половину финансијског система земље и предузећа, док у ЕУ је овај сектор на 27 одсто) - али и својих везаних руку, позвала је на глобално решење јер без међународне кохезије, то ће бити само стална игра отклањања следећег проблема који се појављује.

БоЕ има неке савезнике. Француска централна банка је, у фебруарској презентацији у Бриселу позвала Одбор за финансијску стабилност, светско надзорно тело, да прошири своје деловање, а ЕУ ће у мају предложити неке кораке за шири оквир.

Колико ће све ово бити успешно, остаје да се види.