Економија

Влада усвојила уредбу о максималној цени хлеба: Пекарима подршка за производњу векне "сава"

Чланови Владе Србије усвојили су и измењену Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница
Влада усвојила уредбу о максималној цени хлеба: Пекарима подршка за производњу векне "сава"www.globallookpress.com © Sebastian Kahnert

Влада Републике Србије усвојила је на седници Уредбу о обавезној производњи и промету хлеба од брашна Т-500 којом се прописује максимална малопродајна цена у износу од 54 динара, односно произвођачка цена од 46,31 динар.

Влада је донела одлуку и о интервентној продаји 64.000 тона пшеничног брашна произвођачима који хлеб праве од ове врсте брашна, како би се додатно ублажиле негативне последице на произвођаче, саопштено је из Владе Србије.

"Уредба о обавезној производњи и промету хлеба од брашна Т-500, којом је прописано да максимална малопродајна цена хлеба остаје 54 динара, продужена је на још шест месеци. Овим потезом Влада Србије је наставила да штити социјално најугроженије грађане и омогућила куповину хлеба 'сава' у самопослугама по најнижој цени у Европи", изјавио је данас министар трговине Томислав Момировић, преноси Танјуг.

Чланови Владе Србије усвојили су и измењену Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница која се доноси у циљу заштите тржишта, односно спречавања деформација у формирању цена роба које су изузетно важне за снабдевање потрошача, а нарочито сиромашнијих социјалних категорија.

"Kада су у питању потрошачи, с обзиром на то да је Уредба којом су ограничене цене производа на снази, ове измене неће утицати на повећање трошкова личне потрошње", наводи се у саопштењу.

image