Економија

Цене гаса у Европи скочиле 13 одсто након проблема у Норвешкој

Скок цена индикатор је континуиране "нелагоде" на тржишту упркос готово рекордним залихама
Цене гаса у Европи скочиле 13 одсто након проблема у НорвешкојGetty © Stefano Guidi / Contributor

Цена гаса у Европи у понедељак је скочила на највиши ниво ове године након прекида рада фабрике за прераду гаса у Норвешкој, што указује на све важнију улогу нордијске земље у снабдевању Старог континента.

Цена европског референтног ТТФ-а порасла је на 38 евра по мегават-сату на Интерконтиненталној берзи, што је пораст од више од 13 одсто, највиши ниво од почетка децембра. То је, објашњава "Фајненшел тајмс", знак да тржишта остају на ивици упркос скоро рекордном нивоу ускладиштеног гаса у Европи – чак 70 одсто.

Норвешка је сада највећи појединачни добављач природног гаса за Европу и чинила је 30 одсто испорука блока прошле године, након што је већина испорука гаса из Русије обустављена. Непланирани прекиди рада фабрика у Норвешкој су све чешћи и све више утичу на тржиште.

Не зна се колико ће потрајати најновије затварање фабрике "Ниама", али стручњаци упозоравају да би прекид могао да за 20 одсто смањи испоруке гаса Европи.

Пораст цена "наглашава крхкост европског тржишта гаса и повећано ослањање на мањи број извора снабдевања", каже Вејн Брајан, директор истраживања европског гаса у ЛСЕГ-у. "Док се складишта не приближе нивоима прописаним ЕУ, европске цене гаса ће остати повишене, рањиве и изложене повећаној волатилности цена услед било каквог поремећаја у снабдевању", објаснио је он.

Европска комисија намерава да до новембра складишта у ЕУ буду испуњена 90 одсто.

Осим Норвешке и Азија представља проблем за ЕУ. Повећана потражња течног гаса из Азије значи да европске цене гаса морају да остану више да би привукле продавце.

image