Економија

Америчке санкције Московској берзи убрзавају окретање Кини

Иако на први поглед санкције против Московске берзе звуче застрашујуће, већина становништва Русије то неће ни осетити
Америчке санкције Московској берзи убрзавају окретање Кини© Gettyimages.ru

Московска берза, Национални клириншки центар, Национални рачунарски депозитар, Руска национална компанија за реосигурање и СОГАЗ су се суочили са новим америчким антируским санкцијама. Велика Британија је такође проширила списак санкција и додала више од 40 нових компанија, укључујући и Московску берзу. Међутим, Русија, против које је од 2022. године уведено више од 15.000 санкција, научила је да се с њима бори.

Иако на први поглед санкције против Московске берзе звуче застрашујуће, већина становништва Русије то неће ни осетити. Московска берза је саопштила да поседује неопходне алатке за обезбеђивање трговања у условима повећане волатилности.

"У условима нових изазова, Московска берза ће наставити да пружа клијентима приступ свим сегментима трговачке платформе", наводи се у саопштењу берзе.

Московска берза је због уведених санкција САД објавила обуставу трговања доларом и евром од 13. јуна. Сада ће се трансакције америчком и европском валутом обављати на ванберзанском тржишту, саопштено је из Централне банке.

За одређивање званичног курса Централна банка ће почети да користи банкарске извештаје и податке дигиталних платформи. При томе, регулатор је уверио да ће сва средства грађана и компанија у доларима и еврима на рачунима остати сигурна, а куповина и продаја валута ће и даље бити могућа на шалтерима банака. Овај начин поступања је развијен од стране регулатора још у јесен 2022. године, када се први пут појавила опасност од увођења санкција против НКЦ-а.

"Услед увођења ограничења од стране САД, обуставља се спровођење берзанских трговања и обрачуна у америчким доларима и еврима. Међутим, трговина на свим осталим сегментима берзе и у рубљама и другим валутама ће се спроводити у редовном режиму. Послови са америчким доларом и еврима ће се наставити на ванберзанском тржишту", изјавили су у Централној банци Русије.

Портпарол председника Русије Дмитриј Песков је, такође, позвао да се не паничи, јер је механизам руске економије добро разрађен.

"Хајде да се држимо изјава Централне банке. У суштини, Централна банка је мегарегулатор, у стању је да обезбеди стабилност на свим тржиштима, што се и ради", рекао је Песков.

По мишљењу стратега за тржишта валута и каматних стопа "СберЦИБ инвестмент рисрча" Јурија Попова, нове санкције САД не би требало да утичу на курс рубље у средњорочном периоду. Он је објаснио да ограничења трговине на берзи не утичу фундаментално на тражњу и понуду валуте.

Заслужени економиста Русије, члан научног савета РАНХиГС-а Сергеј Каленџан  рекао је да је увођење ограничења било очекивано.

"У маси санкција уведених против наше земље, санкције Московској берзи и Националном клириншком центру су биле предвидиве. Многи аналитичари су прогнозирали овакав развој догађаја и Централна банка је, предвиђајући овај сценарио, благовремено предузела неопходне мере за ублажавање последица овог корака од Запада", изјавио је експерт у разговору за новине "Взгљад".

Сергеј Каленџан тврди да ће регулатор наставити да спроводи мере усмерене на превазилажење таквих ограничења. Како је истакао Календџан, руске компаније су се већ прилагодиле западној санкционој политици и научиле да доносе одлуке које омогућавају минимизирање последица ограничења за спољну трговину.

Санкције против Московске берзе могу имати и позитиван ефекат. Прво, више средстава ће остати у Русији. Друго, Русија се и ту окренула ка Истоку. Тако је удео јуана на трговању Московске берзе, према подацима Банке Русије, у мају износио 54 одсто. Тако је главна валута на берзанском трговању већ сада јуан.

image