Економија

Кинеска ауто-индустрија тражи Пекингу да уведе контрамере ЕУ

Европска комисија је претходно најавила повећање царине на кинеске електричне аутомобиле из увоза и до 28 одсто
Кинеска ауто-индустрија тражи Пекингу да уведе контрамере ЕУGetty © RainerPlendl

Кинески произвођачи аутомобила позвали су Пекинг да повећа царине на "бензинце" увезене из ЕУ као контрамеру на повећање европских царина на кинеске електричне аутомобиле, објавио је у среду државни лист "Глобал тајмс".

Подсетимо, Европска комисија је прошле недеље поручила да ће од следећег месеца привремено повећати царине за износе од 17 до 38 одсто на увезена кинеска електрична возила. Царине ће се примењивати уз постојеће дажбине од 10 одсто на сва кинеска електрична возила, а висина нових царина ће зависити од произвођача.

На састанку иза затворених врата у уторак, којем су такође присуствовали европски произвођачи, представници кинеске ауто-индустрије су "позвали владу да усвоји чврсте контрамере (и) предложили да се позитивно размотри подизање привремених тарифа на бензинске аутомобиле са моторима велике запремине", наводи се у извештају.

"Глобал тајмс" је крајем прошлог месеца известио да један ауто-истраживачки центар кинеске владе предлаже властима да подигну царине на бензинске лимузине и спортска теренска возила са моторима чија је запремина већа од 2,5 литара на 25 одсто, док тренутне дажбине износе 15 одсто.

Кинеске власти су раније наговестиле да би могле да одговоре на потез ЕК.

image