Економија

Бајатовић о гасоводу Београд-Бањалука: Може да се прикључи и БиХ, ако економија превлада политику

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић је рекао да постоји једна потреба за гасом као делом енергетског микса у Републици Српској и да ће, ако преовлада економија, а не политички сукоби, то требало да буде понуда и за енергетску безбедност у смислу снабдевања гасом и за ФБиХ
Бајатовић о гасоводу Београд-Бањалука: Може да се прикључи и БиХ, ако економија превлада политику© Ivica Veselinov / ATAImages

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић изјавио је да су отварањем радова на дистрибутивном гасоводу Пале - Јахорина начињени први кораци на изградњи гасовода Београд -Бањалука, пројекта којем може да се прикључи и Федерација БиХ уколико одлучи.

Бајатовић је након састанка са руководством "Сарајево-гаса" из Источног Сарајева у среду, којем је присуствовао и председник Републике Српске Милорад Додик, рекао новинарима да је сусрет резултат одлука донетих на недавно одржаном Свесрпском сабору у Београду, на којем је договорено да се неки пројекти реактивирају, а неки нови покрену, пренела је СРНА.

Он је подсетио да је "Србијагас" власник удела у "Гас промету" из Пала и власник "Бијељина гаса", наводећи да ће ускоро гледати да доврше све што су тамо радили.

Додао је да је "Србијагас" носилац послова пројекта изградње гасовода Београд-Бањалука који ће реализовати са "Сарајево-гасом", с чијим је генералним директором Недељком Елеком разговарао о томе.

"То је у ствари једна потреба за гасом као делом енергетског микса у Републици Српској, па ако преовлада економија, а не политички сукоби, онда би то требало да буде понуда и за енергетску безбедност у смислу снабдевања гасом и за ФБиХ", нагласио је Бајатовић.

Додик изјавио да је почетак радова на дистрибутивном гасоводу Пале - Јахорина део континуиране борбе да се дође до квалитетног снабдевања гасом широм Републике Српске.

Додик је рекао да се годинама чека остварење једног од стратешких пројеката за Републику Српску, а то је гасификасија, која у Српску доноси потпуно исправан енергент, који гарантује дугорочну енергетску стабилност и безбедност.

"Гас представља стратешки енергент за развој", рекао је Додик на Јахорини.

image