Економија

Где је ко у Европи: У Луксембургу највећи БДП по глави становника, Бугарска на зачељу

Осим Луксембурга, Ирске и Холандије, још осам земаља има већи БДП по становнику од просека ЕУ - Данска, Аустрија, Белгија, Немачка, Шведска, Финска, Малта и Француска
Где је ко у Европи: У Луксембургу највећи БДП по глави становника, Бугарска на зачељуGetty © stock photo

Бруто домаћи производ (БДП) по глави становника, према подацима за 2023. годину, био је највећи у Луксембургу за 139 одсто изнад просека ЕУ, објавио је Евростат.

Канцеларија ЕУ задужена за статистику наводи да следе Ирска (111 одсто) и Холандија (30 одсто).

Још осам земаља има већи БДП по становнику од просека ЕУ - Данска, Аустрија, Белгија, Немачка, Шведска, Финска, Малта и Француска.

Најнижи БДП по становнику има Бугарска, 36 одсто испод просека ЕУ, затим Грчка (33 одсто) и Летонија (29 одсто).

Подаци за Луксембург се делимично објашњавају чињеницом да је велики број странаца запослен у тој земљи и на тај начин доприноси њеном БДП-у, али пошто нису његови становници њихова се потрошња бележи у националним рачунима земаља у којима имају стално пребивалиште.

У Србији је бруто домаћи производ (БДП) по глави становника за 54 одсто испод просека Европске уније (ЕУ). Од земаља кандидата за чланство, највећи БДП по становнику има Турска, 27 одсто нижи од просека ЕУ, а затим Црна Гора (48 одсто испод просека).

У Северној Македонији је БДП по становнику за 59 одсто нижи од просека ЕУ, а у Албанији и Босни и Херцеговини за 65 одсто.

image