Економија

РТ Балкан сазнаје: Влада изменила уредбу о хлебу – поскупљује векна "сава"

Влада је на данашњој седници усвојила измењену Уредбу о обавезној производњи и промету хлеба од брашна Т-500 којом се коригује цена те животне намирнице с обзиром на то да је, како су навели, дошло до раста цене сировина
РТ Балкан сазнаје: Влада изменила уредбу о хлебу – поскупљује векна "сава"www.globallookpress.com © Elena Mayorova

Цена хлеба "сава" ће од 1. јула поскупети пет динара. Најпродаванија векна ће уместо 54, коштати 59 динара, рекао је за РТ Балкан, председник Уније пекара Србије Зоран Пралица.

Он је рекао да је држава од почетка следећег месеца неће више давати пекарима брашно из робних резерви и да је то главни разлог за поскупљење.

"Они су нама давали повољније брашно и то таман по векни утиче на цену у висини поскупљења. Морамо да се приближимо реалној цени хлеба, не може вечно да траје уредба и да држава стално помаже. Ми смо са 57 динара, у једном тренутку спустили цену на 54 динара, а сад је враћамо на неки реалан ниво. Нама је доста поскупела и радна снага, плате су за две године отишле 120 одсто и то има великог утицаја на цену хлеба и основних пекарских производа", каже Пралица.

Он наводи да је пре две године плата продавачица у пекари била око 35.000, а да је сада минимум 70.000 динара, док мајстори имају минимум 120.000, па и више од 200.000 динара.

Пралица тврди да ово неће утицати и на раст цена осталих пекарских производа и да кифле, переце и остало пециво не би требало да поскупе.

"То се практично односи само на трговинске ланце и мале радње и на векну 'сава'. Уредба везана за трговинску маржу остаје на снази", каже Зоран Пралица.

Влада је на данашњој седници усвојила измењену Уредбу о обавезној производњи и промету хлеба од брашна Т-500 којом се коригује цена те животне намирнице с обзиром на то да је, како су навели, дошло до раста цене сировина.

"Када су у питању потрошачи, повећање цена неће значајно утицати на њихов стандард, саопштила је влада не наводећи кориговану цену.

Влада у саопштењу истиче да је у циљу спречавања великих поремећаја и очувања животног стандарда становништва ограничила цену хлеба од брашна Т-500, као и да, имајући у виду да је садашња цена коригована у складу са тржишним кретањима, неће бити неопходна интервенција продајом брашна из робних резерви након 1. јула 2024. године.

То значи да ће бити расподељена само количина брашна неопходна за један месец.

image