После 60 година вратили смо аутохтону расу говеда: Колубарско говече једини примерак у Србији

Захваљујући ветеринарском инжењерству Игора Рабата, на Соколским планинама женско теле угледало је светлост дана

Са мапе домаћег сточарства пре шест деценија нестала је аутохтона раса говеда која је дуже од два века била доминантна врста, а гајили су је наши преци. Захваљујући петогодишњим напорима и упорности доктора ветеринарске медицине и дипломираног инжењера сточарства Игора Рабата, Србија је пре два и по месеца поново добила колубарско говече.

Наиме, 4. априла 2024. на Соколским планинама, на имању "Колибе" на 900 метара надморске висине, светлост дана угледало је женско теле.

У питању је, како преноси "Блиц", потомак буше и подолског говечета, а друштво му у овој својеврсној "Нојевој барци" праве брдски коњи, балкански магарац, каракачанска овца, виторог, кокошке голошијанке.

Врста тзв. Колубарца оформљена је у периоду 1820. до 1835 године, за време владавине кнеза Милоша Обреновића.

Тада је у Србију увезен контингент приплодних подолских говеда да се пари са кравом бушом, са циљем да Кнежевина на тај начин повећа производњу меса и млека.

"Буше и подолаца је све мање у Србији и нико није покушао да ради на њиховом укрштању. Одлучио сам се на тај корак и после неколико деценија добили смо, условно речено, прво колубарско говече. ово је прво теле која је основа за даљи рад и истраживање. Иначе, једине фотографије ове расе говеда које постоје су у црно-белој техници, али је први утисак да смо добили теле са одређеним карактеристикама колубарског говечета, које је свакако веће од телета буше, а опет мање од телета подолца", објаснио је Рабат за "Блиц".

Колубарско говече је сиве или сивосмеђе боје, са виластим роговима, волови су умели да буду тешки и до 600 килограма, а краве су током лактације давале до 800 литара млека.