Економија

Расте температура и на берзама: Летња жега диже цене струје

Директор Српске берзе струје Милош Младеновић рекао је да су цене у марту и априлу у просеку биле 65 евра по мегават сату, у мају су порасле на 80, а у јуну на 98 евра по мегават сату, док сада кошта између 120 и 125 евра
Расте температура и на берзама: Летња жега диже цене струјеGetty © stock photo/Anton Petrus

Директор Српске берзе струје Милош Младеновић изјавио је данас да због топлотног таласа расту цене електричне енергије на берзама, које су и референтне цене на велепродајном тржишту.

"У поређењу са мартом и априлом, када су цене у просеку биле 65 евра по мегават сату, у мају су порасле на 80, а у јуну на 98 евра по мегават сату. Сад је мегават сат између 120 и 125 евра", рекао је он за РТС.

Младеновић је навео и да се мења однос и између базне и вршне цене електричне енергије, нарочито због великог утицаја соларних електрана.

"Очекујемо да у другом кварталу базна цена буде и виша од вршне цене електричне енергије, што раније није био случај", рекао је он и додао да се током лета очекује слична цена.

Према Младеновићевим речима, на фјучерс тржишту, које је најбољи показатељ кретања цена у будућности, очекују се током лета цене од око 90 евра у трећем кварталу, а у четвртом поново цене од 110 евра по мегават сату.

"Очекује се да та разлика између базне и вршне цене и даље буде на страни базне цене због великог утицаја соларних електрана", објаснио је директор Српске берзе струје.

image