Највише грађана Србије и овог лета ће одмор провести у Грчкој, Црној Гори и Хрватској, а већина туриста борави у изнајмљеним апартманима, па ће морати да се ослоне на ванпансионску потрошњу. Они који не могу сваког дана да приуште ручак у ресторану, мораће да се ослоне на брзу храну, или да је припремају сами.
У односу на цене у Србији неке намирнице су у омиљеним летовалишима туриста из Србије повољније, нешто је скупље, зависи које производе бирамо и где купујемо. Килограм пилетине у трговинским ланцима у Србији кошта 240 динара (2,05 евра) , када се купује цело пиле. Крилца су 300 (2,56 евра) до 330 динара(2,82) , а пилећи филе од 600 (5,13 евра) до 800 динара(6,83 евра). Свињски бут се може купити за 650 (5,55 евра) , али у неким радњама кошта и до 800 динара (6,83 евра) .
Парадајз је од 130 (1,11 евра) до 170 динара (1,45 евра) , краставци између 80 (0,68 евра) и 120 динара (1,03 евра) , а килограм кромпира око 100 динара (0,85 евра). Литар сунцокретовог уља је од 150 (1,28 евра) до 180 динара (1,54 евра), док је маслиново последњих месеци значајно поскупело и на полицама радњи у Србији кошта од 1.600 (13,67 евра) до 3.000 динара (25,6 евра).
Они које буџет ограничава да сваког дана једу у ресторанима знају да ручак мора да се скува, а анализа цена на дестинацијама на којима грађани Србије најчешће летују показује да се оне не разликују много у односу на оне које плаћају код куће, нарочито ако живе у Београду.
Туристи који су се већ одмарали у Грчкој ове сезоне кажу да су цене на нивоу оних у Београду, док су у односу на цене у остатку Србије више до 10 одсто, у зависности од производа, места где летујете и да ли се снабдевате на пијаци, у малој радњи или у неком од трговинских ланаца. Оно на шта се углавном жале је цена гироса, који је и омиљена храна српских туриста, који летују у Грчкој.
Гирос пита је минимум 3,5 до четири евра, док за ресторанску порцију треба издвојити и више од 10 евра. Иначе, поједини грчки угоститељи сада продају само "клот" гирос, са пилетином, помфритом и парадајзом, док се цацики додатно плаћа, од 10 до 20 центи. Кугла сладоледа је од 2,5 евра, колико кошта и крофна на плажи. Туристи на друштвеним мрежама коментаришу да у близини мора, ништа осим флашице воде више не може да се купи за мање од два евра.
Грчка влада је ове године тражила од великих ланаца супермаркета да снизе или да "замрсзну" цене основних намирница. Већина супермаркета је прихватила овај захтев и направила листу производа са ниским ценама, попут акције "Боља цена" коју спроводи Министарство унутрашње и спољне трговине (МУСТ) у Србији. На линку који је објављен на сајту грчке владе се може видети који производи су тренутно на попусту.
У једном од најпознатијих грчких маркета килограм пилетине је 2,99 евра, свеже млеко је 1,12 евра, док је килограм фета сира од 8,9 до 10,91 евра, у зависности од произвођача. Килограм гауде је 6,4 евра, а десет јаја 2,99 евра. Литар сока од поморанџе је 0,99 евра.
У другом трговинском ланцу, који послује и у Србији, литар сунцокретовог уља је 1,45 евра, а 300 грама ћурећих прса 2,39 евра. Паковање пилећих крилаца од 800 грама је 2,19 евра, а килограм свежег свињског меса 4,69 евра. Килограм смрзнутог поврћа је око два евра, а паковање тост хлеба је око 1,5 евра.
Килограм јабука је око 1,20 до 1,50 евра, лимун је 0,95, купус 0,45, црни лук 1,29 евра, док за килограм кромпира треба издвојити око 0,95, а за парадајз око два евра.
Свежа риба је у зависности од врсте од шест евра, колико коштају сарделе и гирице до 20 евра по килограму. Кугла сладоледа је од 1,5 до 2,5 евра.
У ресторанима брзе хране у Ставросу је гирос 3,5 евра, док је порција помфрита око два евра. У Сартију, на плажи се тост може појести за три евра, нес кафа је 3,5 евра, док су сокови углавном око 3,5, а ђус и лимунада пет и више евра. Коктели су 10 евра, а у појединим баровима на плажи су лежаљке бесплатне под условом да конзумација хране или пића буде минимум седам евра.
Изнајмљивање лежаљки и сунцобрана на градским плажама добија се уз поручено пиће. На популарним плажама постоји неколико варијанти изнајмљивања - минимална конзумација, бесплатно уз пиће или сет од две лежаљке и сунцобран који коштају од седам евра, па и више од 50 евра у зависности од атрактивности локације.
Црна Гора
И у Црној Гори се цене разликују у зависности од локације, али у оним местима која су међу омиљеним дестинације српских туриста повољније су него у Грчкој. Комплет лежаљки у у Сутомору је 10 евра, а кугла сладоледа је евро.
У трговинским ланцима килограм парадајза је 1,80 евра, док је краставац један евро. Литар дуготрајног млека је 1,5 евра, десет јаја кошта од два до 2,40 евра у зависности од класе. Килограм меса кошта око пет евра, а до 6,5 евра кошта килограм свежих ћевапа роштиљских кобасица или пљескавица.
Маслиново уље је, судећи по ценама из каталога, значајно скупље у Црној Гори него у Грчкој. У Грчкој се може купити и за 11,49 евра. Литар у трговинским ланцима у Црној Гори, у зависности од произвођача, кошта од 16 до 25 евра. Сунцокретово уље је од 1,23 до 1,39 евра. И у Хрватској се маслиново уље може купити по приступачнијим ценама - у трговинским ланцима је цена од 10 до 22 евра.
Хрватска
Лежаљке су најскупље у Хрватској и одмор на њима кошта 10 до 15 евра, док је комплет са сунцобраном од 20 до 30 евра. Значајан издатак за туристе је и паркинг за који сат времена у већини туристичких места кошта два евра. Толико треба издвојити и за куглу сладоледа. Нес кафа у кафићима кошта око 2,80 евра, а еспресо 1,5 евро. Парче пице је од 2,5 до три евра.
Килограм свињског меса у радњама кошта пет евра, телетина је око седам евра, док је пилетина три евра.
Кромпир је од 0,80 до једног евра, а парадајз 1,60 евра. Млеко кошта 1,5 до три евра, у зависности где се купује. За десет јаја треба издвојити од 2,40 до 3,40 евра, а паковање од четири флаше воде од по литар и по је 3,20 евра.