Економија

Приходи Русије од нафте и гаса у првој половини 2024. порасли за 68,5 одсто на 59,8 милијарде евра

Како се наводи, раст прихода од поменутих енергената је пре свега последица раста цена руске нафте у односу на претходну годину
Приходи Русије од нафте и гаса у првој половини 2024. порасли за 68,5 одсто на 59,8 милијарде евраwww.globallookpress.com © IMAGO

Приходи руског буџета од нафте и гаса су у шестомесечном периоду од јануара до јуна порасли за 68,5 одсто међугодишње на 5,7 билиона рубаља, односно на око 59,8 милијарди евра, објавило је Министарство финансија Русије.

Како се наводи, раст прихода од поменутих енергената је пре свега последица раста цена руске нафте у односу на претходну годину, преноси ТАСС.

Буџетски приходи Русије који не потичу од нафте и гаса су у првих шест месеци 2024. порасли за 26,6 одсто међугодишње на 11,4 билиона рубаља, односно на приближно 119,7 милијарди евра.

"Порези на промет, укључујући ПДВ, порасли су у периоду од јануара до јуна за 17,6 одсто, премашивши планирани ниво, што ствара стабилну основу за даље убрзање раста прихода", додаје се у саопштењу министарства.

image