Економија

Лето "пржи" цене кафе: Климатске промене удариле на најомиљенији напитак

Компаније за пржење кафе биле су принуђене да подигну цене и смање марже како су расли трошкови сировина
Лето "пржи" цене кафе: Климатске промене удариле на најомиљенији напитакGetty © fotograzia

Цене кафе за крајње потрошаче наставиће да расту пошто климатске промене, поремећаји у снабдевању и нови прописи ЕУ доводе до повећања трошкова за пржионице, оценио је данас председник одбора директора италијанске компаније "Лаваца" Ђузепе Лаваца.

"Цене кафе неће пасти, остаће веома високе. Ланац снабдевања кафом је под озбиљним притиском", рекао је он за "Фајненшел тајмс".

Цена кафе на полицама британских супермаркета порасла је за око 15 одсто од 2023.

Компаније за пржење кафе биле су принуђене да подигну цене и смање марже како су расли трошкови сировина, рекао је Лаваца, приписујући пад несташици понуде која је резултат климатских промена.

Цена фјучерса за сорту "арабика" премашиле су 2,4 долара по фунти (0,45 кг) и приближиле се двогодишњем максимуму од 2,5 долара по фунти забележеном у априлу, јавио је "Трејдинг економикс".

То је, између осталог, последица смањења снабдевања из Вијетнама због неповољних временских услова.

У првој половини године извоз кафе из Вијетнама опао је за 10,6 одсто у поређењу са истим периодом прошле године – на 902.000 тона, према подацима државног завода за статистику.

Глобалне цене кафе су значајно порасле у другом тромесечју због екстремних врућина у кључним регионима у Азији. Квоте фјучерса за сорту "робуста" у Лондону до краја јуна порасле су за 18,1 одсто у односу на крај марта, а фјучерса за "арабику" – за 20,6 одсто.

image