Економија

Нова министарка финансија: Британске финансије у најгорем стању од Другог светског рата

Политика конзервативаца је британски буџет коштала 58 милијарди фунти (74 милијарде долара) у виду изгубљених пореских прихода само у 2023. години, оценила је Рејчел Ривс
Нова министарка финансија: Британске финансије у најгорем стању од Другог светског ратаGetty © Chip Somodevilla

Нова британска лабуристичка влада затекла је најгору финансијску ситуацију у земљи од Другог светског рата, рекла је новоименована министарка финансија Рејчел Ривс.

Ривсова је преузела финансије након што су лабуристи на прошлонедељним општим изборима освојили 412 од 650 места у Доњем дому, окончавши тако 14 година владавине Конзервативне партије.

"У више наврата сам упозоравала да ће онај ко победи на општим изборима наследити најгори сплет околности од Другог светског рата", рекла је Ривсова током говора у Министарству финансија у понедељак.

Она је додала да се нова влада суочава "с наслеђем 14 година хаоса и економске неодговорности", и оптужила своје торијевске претходнике да су делали из "сопственог политичког интереса" као део "владе која је ставила партију на прво, а државу на друго место".

"Нова анализа трезора коју сам затражила током викенда показује да би, да је економија Велике Британије расла по просечној стопи других економија ОЕЦД-а (Организација за економску сарадњу и развој) у последњих 13 година, наша привреда била вреднија за више од 140 милијарди фунти (179 милијарди долара)", рекао је Ривс.

Она је оценила да је политика торијеваца заправо коштала британски буџет 58 милијарди фунти (74 милијарде долара) у виду изгубљених пореских прихода само у 2023.

"То је новац који је могао да ревитализује наше школе, наше болнице и друге јавне службе", рекла је нова министарка и додала да "раст захтева тешке изборе – изборе којих су се претходне владе клониле".

Ривсова је обећала да ће окончати "политичку стидљивост" у британском "застарелом систему планирања" и обећала реформе, а да неће повећати издатке за државно осигурање нити повећавати основне или уводити додатне стопе пореза на доходак или ПДВ".

Према "Гардијану", дефицит у Великој Британији је достигао највиши ниво од 1960-их након више од деценије владавине конзервативаца, док је земља била тешко погођена "шоковима укључујући брегзит, пандемију ковида и кризу раста трошкова живота".

Међународни монетарни фонд је почетком јула прогнозирао да ће британски БДП ове године порасти за 0,5 одсто.

image