Економија

Комисија за заштиту конкуренције утврдила: Да ли су мобилни оператери у Србији договарали цене

У образложењу се наводи да промена цене није била истовремена и нити у истом износу, те да је претходно саопштена организацијама потрошача, регулаторном телу и јавно објављена сходно одговарајућој регулативи
Комисија за заштиту конкуренције утврдила: Да ли су мобилни оператери у Србији договарали цене© Aleksander Kalka/NurPhoto via Getty Images

Три оператера мобилне телефоније у Србији - МТС, Јетел и А1 од 1. марта су готово истовремено подигли цене својих услуга, због чега су из различитих удружења за заштиту потрошача тражили од Комисија за заштиту конкуренције утврди да ли је било кршења закона.

Комисија за заштиту конкуренције је саопштила да се не може основано претпоставити да су се три мобилна оператера у Србији претходно договарала у погледу повећања цена својих услуга.

"На основу прикупљењих чињеница не може да се закључи постојање директног или индиректног тајног договарања", објавила је Комисија на свом сајту.

Комисија за заштиту конкуренције је крајем фебруара и током марта на основу јавно доступних информација била упозната са намером да сва три мобилна оператора повећају цене услуга мобилне телефоније.

Наводе да је у вези са тим Комисија примила и више иницијатива за испитивање постојања евентуалне повреде конкуренције.

Поступајући по овим иницијативама, прикупили су и анализирали регулаторни оквир, јавно доступне податке и затражили изјашњења од сва три оператора мобилне телефоније у Србији.

"На високо концентрисаним тржиштима, једна промена цена која није део евентуалног претходно постигнутог договора, а која при томе није истовремена, нити у истом (номиналном/процентуалном) износу и која је претходно саопштена организацијама потрошача, регулаторном телу, те јавно објављена сходно одговарајућој регулативи, није довољна да Комисија поуздано претпостави понашање које би указивало на постојање повреде конкуренције, у мери која омогућава испуњење правног стандарда за покретање поступка по службеној дужности", наводи се у саопштењу Комисије.

image