Економија

Народна банка Србије "попушта каиш": Поново смањила каматне стопе

Из НБС наводе да би очекивано постепено смањење цене задуживања у еврима на домаћем тржишту, заједно са снижавањем референтне каматне стопе НБС, требало би да допринесе постепеном расту кредитне активности и домаће тражње, који неће угрозити опадајућу путању инфлације
Народна банка Србије "попушта каиш": Поново смањила каматне стопе© stock photo

На данашњој седници, Извршни одбор је одлучио да настави да ублажава монетарне услове смањујући референтну каматну стопу за 25 базних поена, на ниво од 6%. Смањена је и стопа на депозитне олакшице – на 4,75%, као и стопа на кредитне олакшице – на 7,25%, саопштили су из Народне банке Србије.

У саопштењу се наводи да је доносећи такву одлуку, Извршни одбор, пре свега, имао у виду вишемесечну опадајућу путању домаће инфлације и њен повратак у границе циља у мају, у складу с пројекцијама НБС, као и очекивано кретање инфлације и других макроекономских показатеља из домаћег и међународног окружења у наредном периоду.

За оне који отплаћују кредит у динарима или планирају да позајме новац од банке, ова одлука је добра, јер нижа камата подразумева и мање кредитне обавезе, односно "појефтињење кредита".

"Узимајући у обзир даље смањење глобалних инфлаторних притисака, као и досадашњи дезинфлаторни утицај рестриктивних монетарних мера, Извршни одбор је проценио да постоје услови за наставак ублажавања монетарне политике путем смањења референтне мкаматне стопе", наводе из НБС.

Они напомињу да се, иако нешто постепеније него што се претходно очекивало, успоравање глобалне инфлације наставља. Напомињу да већина централних банака предвиђа да ће се инфлација у њиховим земљама вратити у границе циља у другој половини ове или првој половини наредне године.

"У складу с тим, Извршни одбор очекује даље успоравање раста цена производа и услуга које увозимо. Европска централна банка је смањила основне каматне стопе у јуну, а тржишни учесници очекују да би ново смањење могло да уследи крајем ове године, док за Систем федералних резерви очекују једно или два смањења референтне каматне стопе до краја године. Очекивано постепено смањење цене задуживања у еврима на домаћем тржишту, заједно са снижавањем референтне каматне стопе НБС, требало би да допринесе постепеном расту кредитне активности и домаће тражње, који неће угрозити опадајућу путању инфлације", наводи се у саопштењу централне банке.

Извршни одбор је имао у виду да релевантне институције предвиђају благо опадајући тренд кретања светске цене нафте у наредном периоду и да је раст цена нафте, до којег је повремено долазило претходних месеци услед изражених геополитичких тензија и низа других фактора, био привремен.

"У складу с очекивањима Извршног одбора, међугодишња инфлација у Србији се у мају вратила у границе циља и износила је 4,5%. Извршни одбор процењује да ће инфлација наставити да се креће у границама циља 3±1,5% у целом хоризонту пројекције, чему ће допринети и даље рестриктивни монетарни услови, снижена увозна инфлација и пад инфлационих очекивања", кажу у НБС.

image