Економија

"Блумберг": Немачка индустрија трајно поремећена, тешко се опоравља

Нема повратка економије ове земље на стандарде пре короне и енергетске кризе
"Блумберг": Немачка индустрија трајно поремећена, тешко се опоравља© Sascha Schuermann/Getty Images

Немачка индустрија не може у потпуности да се опорави од пада који проживљава последњих година, показује истраживање "Блумберг економиста" (БЕ).

Eкономија ове државе je претрпела ударце у виду утицаја пандемије и енергетске кризе, а иако се очекивало да се привреда "буди", најновија анализа показује да ће тај опоравак бити много спорији и да ће се половина од процењених 7 одсто пада у индустријским активностима и даље одржати.

"Може се очекивати циклични индустријски опоравак како монетарна политика попушта и тражња се враћа. Али неће бити повратка на норме пре 2019. године, јер чини се да је сектор трајно погођен", каже Мартин Адемер, економиста БЕ из Франкфурта.

Анализа "Блумберг економиста" показује да је годишња стопа раста потенцијалне бруто додатне вредности у производном сектору пала на 0,5 одсто прошле године са 1,5 одсто у 2019. Процењује се да ће ово успоравање довести до 3,5 одсто мањка у производном капацитету у поређењу са процењеним трендовима од 2015 до 2019.

"Бундесбанка" предвиђа повећање од 0,3 одсто ове године, најављујући да се економски опоравак "наставља". Али опоравак производног сектора је и даље спор, а недавни подаци су открили пад индустријске производње и фабричких поруџбина, не успевајући да ублаже забринутост.

image