Економија

Климе и вентилатори "гутају" киловате: Колико смо струје потрошили и да ли ће је бити довољно

Претходних дана је температура прелазила 40 степени, тако да су се грађани очигледно масовно "хладили" климама и вентилаторима, па је питање колико ће им се због тога у јулу "усијати" рачуни
Климе и вентилатори "гутају" киловате: Колико смо струје потрошили и да ли ће је бити довољноGetty © stock photo/Witthaya Prasongsin

Потрошња електричне енергије на територији Београда и Србије драстично је повећана протеклих дана у поређењу са истим периодом прошле године. Климе и вентилатори "гутају" киловате, а грађани Србије су од почетка последњег топлотног таласа дневно трошили од  20 до 35 одсто више струје у односу на исти период лане.

У "Електродистрибуцији Србије" за РТ Балкан кажу да је највећи раст потрошње ове недеље на нивоу Београда био у уторак, када је забележен дневни проток од 23,02 милиона киловата, што је за 44,29 одсто више у односу на исти датум прошле године.

У понедељак је забележен дневни проток електричне енергије од 78,51 милион киловатчасова на територији Србије, што је за 23,03 одсто више у односу на исти датум прошле године. На територији Дистрибутивног подручја Београд забележен је дневни проток од 22,03 милиона киловата, што је за 35,98 одсто више него лане. У уторак је потрошено 82,25 милиона киловатчасова на територији Србије, што је за 34,81 одсто више у односу на исти датум прошле године. 

У среду је потрошено 84,07 милиона киловата у Србији, од чега 23,62 милиона киловата у Београду, што је за 30,79 одсто више у односу на исти датум прошле године.

У "Електродистрибуцији Србије" кажу за РТ Балкан да приликом тумачења ових података, треба узети у обзир све факторе који утичу на дневну потрошњу електричне енергије, као што су дневна температура и временски услови у посматраном периоду ове и прошле године. А претходних дана је температура прелазила 40 степени, тако да су се грађани очигледно масовно "хладили" климама и вентилаторима, па је питање колико ће им се због тога у јулу "усијати" рачуни.

У "Електропривреди Србије" за РТ Балкан кажу да веће коришћење клима уређаја утиче на повећање потрошње електричне енергије и да је током јуна у појединим данима потрошња електричне енергије била за 15 до 20 одсто већа него у истом периоду прошле године.

Они напомињу да производња електричне енергије у електранама "Електропривреде Србије" функционише сигурно и стабилно.

"ЕПС ће, као и увек, у свим временским условима и ситуацијама, обезбедити довољно електричне енергије за грађане и привреду Србије. На депонијама су залихе веће од 1,5 милиона тона угља, док је у акумулацијама више од 510 гигаватчасова. Производња угља и електричне енергије је стабилна и у складу са планом, као и са оствареним резултатима из претходне године", кажу у ЕПС-у за РТ Балкан.

image