Економија

"Фрапантна предвиђања" данске банке: Макронова оставка, Јединствена војска ЕУ и "ратна економија"

Дански инвестициони гигант "Саксо" објавио је годишњу листу "фрапантних предвиђања" којом жели да скрене пажњу на екстремна али теоријски могућа сценарија за наредну годину
"Фрапантна предвиђања" данске банке: Макронова оставка, Јединствена војска ЕУ и "ратна економија"Getty © Mario Tama/Getty Images

Дански инвестициони гигант "Саксо" објавио је годишњу листу "фрапантних предвиђања", у којој се, између осталог, наводи да ће наредна година проћи у знаку ратне економске политике, да ће се у Великој Британији гласати за повратак у Европску унију, да ће француски председник Емануел Макрон поднети оставку и да ће ЕУ формирати јединствену војску.

"Фрапантна предвиђања" представљају листу од теоријски могућих али мало вероватних сценарија које "Саксо" објави на крају сваке године. Њихова сврха је да инвеститоре наведе на размишљање о екстремним сценаријима за следећу календарску годину.

Како данска инвестициона банка предвиђа, наредна година ће бити обележена ратном економском политиком каква је последњи пут виђена пред крај Другог светског рата.

"Повратак дезинфлаторној динамици попут оне пре пандемије је немогућ зато што смо ушли у глобалну ратну економију, а све велике силе света се сада боре да ојачају националну безбедност на свим фронтовима; и у реалном војном смислу, али и због ризика по ланце снабдевања, енергетику и финансије проузрокованих пандемијом и руском инвазијом на Украјину", пише главни инвестициони директор "Сакса" Стин Јакобсен.

Услед политичких немира и распламсале рецесије, у парламенту Велике Британије ће се гласати за повратак у ЕУ након што лабуристичка партија ступи на снагу у трећем кварталу 2023. Вероватнији исход је да ће глас "за" победити, што би могло стабилизовати британску фунту.

Дуга рука инфлације

"Саксо" предвиђа да ће владе попут оних у САД и Великој Британији настојати да ограничавају цене не би ли стабилисале економије својих земаља. То ће, међутим, довести до контраефекта, будући да не решава сржни проблем инфлације.

Покушаји да се ограничи цена руске нафте подједнако су осуђени на пропаст, указује се у предвиђању.

Комбинација фактора – укључујући губитак вере у девизе и фокус држава на самосталност и проблема централних банки да изађу на крај са инфлацијом – довешће до суновратног раста цене злата, која би могла да достигне и 3.000 долара по унци (унца злата тренутно кошта око 1.770 долара).

Јединствена војска ЕУ

Уочи победе републиканаца на међуизборима 2022. године и најаве Трампове кандидатуре за председничке изборе 2024. године, Европљани схватају да се не могу више поуздати на САД због њене променљиве унутрашње политике, и одлучују да оснују јединствену војску ЕУ, потенцијално након постизања примирја између Русије и Украјине.

Обука и наоружавање копнених, ваздушних, и поморских сила те војске коштаће 10 трилиона евра, док ће ЕУ настојати да своју заједничку војску постави на ноге до 2028. године.

Након што је Макронова странка изгубила већину у парламенту у јуну ове године, левичарска коалиција НУПЕС и десничарски Национални фронт са Марин Ле Пен на челу пружаће још већи отпор Макроновој администрацији, предвиђа "Саксо".

Сходно томе, француска влада ће посегнути за Чланом 49.3, који омогућава доношење закона без гласања у парламенту, зарад доношења битних закона и буџета за 2023. годину. Знајући да ће ослањање на недемократске принципе трајно укаљати његову каријеру, Макрон се, попут Шарла Де Гола, напрасно одлучује на оставку.

ОПЕК, Кина, Индија и друге земље које нису савезници САД излазе из Међународног монетарног након што су финансијске сакнције Запада против Русије "шокирале" су многе неутралне међународне актере, сматра "Саксо".

Те земље оснивају сопствену верзију ММФ-а и нову међународну валуту Банкор, која ће се водити под шифром KEY (у омаж револуционарног економисте Џона Мејнарда Кинса који је на идеју Банкора дошао почетком четрдесетих година ХХ века).

Колико су реална "Саксова" предвиђања?

Иако увек намерно преувеличана, "фрапантна предвиђања" јесу претходно успела да бар делимично укажу на неке глобалне трендове. Тако, "Саксо" је за 2022. годину предвидео избијање "новог Хладног рата" на више фронтова и интензивирано ривалство између САД и Кине због убрзане трке у свемир.

"Саксо" је за текућу годину такође предвидео да ће компанија "Мета" изгубити на вредности због опадајуће заинтересованости младих људи за њене платформе.

"Мета" је током 2022. године изгубила две трећине своје тржишне вредности.

image
VV inauguration
banner