Прошле године 9,5 одсто грађана Европске уније сваког другог дана није могло да себи приушти оброк који садржи месо, рибу или вегетаријански еквивалент, што је за 1,2 одсто више у односу на 2022. годину, објавио је "Евростат".
Како показује истраживање, у прошлој години је удео грађана Европске уније који су од ризику од сиромаштва износио 22,3 одсто, што је 2,6 одсто више у поређењу са 2022. годином.
Највећи удео грађана који себи не могу да приуште адекватан оброк је забележен у Словачкој и износи 45,7 одсто, следе Мађарска са 44,9 одсто и Бугарска 40,2 одсто.
Насупрот томе, најнижи удео поменутих грађана је регистрован у Ирској и то 4,2 одсто, затим на Кипру пет одсто и у Португалији 5,9 одсто.
Могућност да се сваког другог дана приушти оброк са месом, рибом или вегетаријанском опцијом је једна од ставки које "Евростат" анализира да би донео закључак о стопи материјалне и социјалне ускраћености у Европској унији.