Култура

Главна уредница Спутњика Љубинка Милинчић члан жирија за највећу књижевну награду Русије

Највећу књижевну награду у Русији, која би се могла назвати аналогом "Букера" додељује сваке године Књижевна академија Русије, која је формирана тако да у њој буде представљен сам врх културног и књижевног живота земље, као и гости из света
Главна уредница Спутњика Љубинка Милинчић члан жирија за највећу књижевну награду Русије© Спутњик/Дејан Симић

Част да буде члан жирија за доделу највеће књижевне награде у Русији - "Бољшаја књига" имаће главни уредник Спутњика Србија Љубинка Милинчић.

Престижна награда основана је 2005. године, а додељује се за најбољу књигу у прози, укључујући мемоаре, документарну прозу и ауторске преводе. Циљ великог признања је да подстакне ауторе који могу да допринесу култури Русије и повећају интерес за читање.

Највећу књижевну награду у Русији, која би се могла назвати аналогом "Букера" додељује сваке године Књижевна академија Русије, која је формирана тако да у њој буде представљен сам врх културног и књижевног живота земље, али и гости из света, и чини је 105 учесника.

"За учествовање у раду жирија једне од најстаријих и најзначајнијих књижевних награда Русије ове године су позвани водећи слависти Шпаније, Мађарске, Кине и Србије: професор на Катедри Грчке филологије и славјанске филологије Универзитета Гранаде Рафаел Гусман Тирадо; књижевник, преводилац, лауреат Мађарске државне књижевне награде Атила Јожеф Јожеф Горети; директор пекиншког центра славистике, лауреат међународне преводилачке награде Читај Русију, професор Лу Венфеј и преводилац, Љубинка Милинчић, главни уредник агенције Спутњик Србија, лауреат најважнијих преводилачких награда у Србији, и највеће у Русији - "Читај Русију", саопштио је организатор награде.

Награду су до сада добили сви најзначајнији руски савремени писци, међу којима су Евгеније Водоласкин, Сергеј Бељаков. Гузељ Јахина, Леонид Јузефович, Михаил Шишкин, Павел Басински, Варлам Шаламов, Захар Прилепин…

image