Култура

Црна Гора слави царску породицу: Почео фестивал "Дани Романових у Никшићу" (ВИДЕО)

Манифестација је почела свечаном литургијом у Саборној цркви Светог Василија Острошког, коју су саслуживали митрополит црногорско-приморски Јоаникије, митрополит кемеровски и прокопјевски Аристарх и епископ будимљанско-никшићки Методије
Црна Гора слави царску породицу: Почео фестивал "Дани Романових у Никшићу" (ВИДЕО)© Sovfoto/Universal Images Group

Фестивал "Дани Романових у Никшићу" почео је 17. јула, на годишњицу страдања царске породице, а манифестација је почела свечаном литургијом у Саборној цркви Светог Василија Острошког, коју су саслуживали митрополит црногорско-приморски Јоаникије, митрополит кемеровски и прокопјевски Аристарх и епископ будимљанско-никшићки Методије.

Међу бројним верницима на литургији су били градоначелник Никшића Марко Ковачевић, амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников, амбасадор Србије у Црној Гори Небојша Родић, представници Руског дома у Београду.

Манифестација ће бити настављена данас у 20 часова отварањем изложбе фотографија "У сусрет руском цару", коју је организовао Руски дом уз подршку Сретењског манастира из Москве и јеромонаха Игнатија (Шестакова).

Поставка ће бити највећа изложба фотографија царске породице икада представљена на Балкану. У оквиру њеног отварања одржаће се филмска премијера, а гледаоцима ће бити представљено најновије остварење Игора Дамјановића "Цар Николај".

Фестивал "Дани Романових у Никшићу" трајаће до 21. јула.

Изложба "У сусрет руском цару" биће отворена у Никшићу до 24. јула, а са ликом и делом царске породице моћи ће да се упознају и становници осталих црногорских градова.

Меморијална манифестација, посвећена годишњици погубљења последњег руског цара и његове породице, одржана је данас и у Билећи у Републици Српској.

image