Култура

Годишњица рођења Ернеста Хемингвеја

Поводом годишњице рођења великог писца у Оук Парку, као и у Ки Весту, где је живео једно време, организовани су Хемингвејеви дани
Годишњица рођења Ернеста ХемингвејаGetty © Photo by Kurt Hutton/Getty Images

У родној кући чувеног америчког писца Ернеста Хемингвеја, у чикашком предграђу Оук Парк, обележава се 125 година од рођења нобеловца чије се књиге читају широм света већ 101 годину, а посетом том музеју мења се перцепција писца светског гласа, кога људи повезују са морем, иако је рођен у Чикагу.

Поводом годишњице рођења великог писца у Оук Парку, као и у Ки Весту, где је живео једно време, организовани су Хемингвејеви дани.

Куратор музеја у Оук Парку Карла Мајер каже за Танјуг да је родна кућа Хемингвеја идеално место за почетак истраживања корена живота и рада писца који је за своје стваралаштво добио Нобелову и Пулицерову награду.

Мајерова наводи да музеј посећују поштоваоци Хемингвејевог дела скоро из целог света, па и из Србије, а да посебно место у срцима људи из Латинске Америке заузима књига "Старац и море".

Родна кућа Ернеста Хемингвеја је, према њеним речима, место где се љубитељи Хемингвејевог дела упознају и са плејадом личности које су обликовале живот и дело овог писца чије су књиге, од оне прве објављене 1923. године, освојиле срца милиона људи.

Ернест Хемингвеј рођен је 21. јула 1899. године у Оук Парку који се тада звао Сисеро Тауншип. Био је једно од шесторо деце. Очеви Ернестових родитеља били у грађанском рату а његов деда је унуцима волео да прича приче из рата, подстичући их да и сами смишљају своје.

"Један унук - Ернест посебно се истицао у причању прича и деда Хол је рекао ћерки Грејс - тај мали има бујну машту и ако је искористи правилно, имаће своје место у свету", каже Мајерова и додаје да су се дедине речи показале као пророчанство, а његове приче биле инспирација за писца јер су Први светски и Шпански грађански рат биле теме пре свега романа "Збогом оружје" и "За ким звоно звони".

Према њеним речима, иако Хемингвеја често повезујемо с морем, он је ипак дечак из Чикага, али је детињство проводио на језеру и одатле је вукао инспирацију када је почео да пише, посебно за лик Ника Адамса који се помиње у двадесетак кратких прича.

Хемингвеј је почео да пише са 17 година у редакцији новина у Канзас Ситију.

Учешће у рату је променило ток његовог живота на начин који његови родитељи нису очекивали. У мају 1918. године отпловио је у Европу да вози кола хитне помоћи за Црвени крст у Италији, а добровољно се пријавио да дели чоколаду и цигарете италијанским трупама на линији фронта. Био је први рањени Американац у Првом светском рату.

Хемингвеј је 1922. године почео да пише за "Торонто стар", а 1926. је објавио "Сунце се поново рађа". Издавача није мењао цео живот, а прво издање књиге "Старац и море" објављено је 1952. године у 50.000 примерака.

Писац је 1961. сам себи одузео живот.

image