Култура

Почео Фестивал европског филма Палић

Палићки фестивал је празник филмске уметности и деценијама уназад међу најважнијим културним догађајима у Србији и региону, истакла је Маја Гојковић
Почео Фестивал европског филма Палић© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Фестивал европског филма Палић отворен је синоћ уручењем награда "Александар Лифка" за допринос европској кинематографији глумици Аници Добри, редитељу Адемиру Кеновићу и директору фотографије Федону Папамихаелу, док је такмичарски програм отворен пројекцијом филма "Сва лица доброте" редитеља Јоргоса Лантимоса.

Аница Добра је дочекана вишеминутним аплаузом посетилаца, а "Лифку" у категорији домаћих стваралаца уручио јој је директор фестивала Радослав Зеленовић, који је рекао да је том наградом "сврстана у ред оних који су оставили дубок траг у нашој кинематографији".

Редитељу Адемиру Кеновићу припала је регионална "Лифка", а програмски директор фестивала Мирослав Могоровић је навео да уручује "важну награду пријатељу и колеги и некоме ко је дефинисао кинематографију не само у бившој Југославији већ и у региону".

Могоровић је уручио "Лифку" и директору фотографије Федону Папамихаилу и истакао да посетиоци данас имају прилику да погледају његов редитељски филм "Светлост бледи".

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић истакла је да је Палић манифестација која представља празник филмске уметности и која је деценијама уназад међу најважнијим културним догађајима у Србији и региону.

"Фестивал европског филма је место на коме се сусрећу савремена европска кинематографија и традиција ауторског и уметничког филма. Из године у годину добија на квалитету и угледу и изнова доказује зашто је један од званично најузбудљивијих уметничких фестивала у Европи", рекла је Гојковићева.

Што се филмског програма тиче, фестивал је отворило остварење "Сва лица доброте" који прати човека без много избора и који покушава да преузме контролу над својим животом, полицајца узнемиреног што се његова нестала жена вратила као потпуно другачија особа и жену одлучну да пронађе неког посебног са необичним вештинама. У главним улогама су Ема Стоун, Вилем Дафо, Џеси Племонс, Маргарет Кволи и Хонг Чау.

Главну такмичарску селекцију 31. Фестивала европског филма Палић чине и филмови "Светлост бледи" редитеља Папамихаела, "Човек магнет" Густа ван дер Бергеа, "Калманов дан" Саболча Хајдуа, "Последњи од Јевреја" Ноеа Дебреа и "Кад сване дан" Рунара Рунарсона.

Ту су и "Прослава" Бруне Анковића, "Андреина љубав" Мануела Мартина Куенке, "Синови" Густава Мелера, "78 дана" Емилије Гашић, "Девојка са иглом" Магнуса фон Хорна и ван конкуренције "Други чин" Квентина Дипијоа.

У такмичарској селекцији програма "Паралеле и судари" биће приказани филмови "Светла" Беате Парканове, "Заувек - заувек" Ане Бурјачкове, "Кјука: пред крај лета" Костаса Карамунтаниса, "Суочен са гравитацијом", "Босански лонац" Паве Маринковића и "Пет и по љубавних прича у стану у Вилњнусу, Литванија" Томаса Венгриса.

Ту су и "Рана оклевања" Селмана Наџара, "Осам призора на језеру Бива" редитеља Марка Рата, "Осмех судбине" Анџеја Јакимовског и "Паноптикон" Џорџа Сихарулидзеа.

На фестивалу до 26. јула биће приказани и филмови у оквиру селекција "Млади дух Европе", "Галиција у фокусу", "Нови мађарски филм", "Нови европски документарци", "Ецо доx" и други.

image