Култура

Изложба докумената везаних за Велики рат: Култура сећања неопходна на путу у будућност

После гостовања у двадесет и једном граду у Србији, изложба ће се "преселити" у Републику Српску
Изложба докумената везаних за Велики рат: Култура сећања неопходна на путу у будућност© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Изложба архивских документа поводом 110 година од почетка Првог светског рата отворена је у Државном архиву Србије, а присуствовали су премијер Милош Вучевић и министар културе Никола Селаковића.

Изложени су и Ултиматум Аустроугарске Србији 23. јула, Одговор српске владе на ултиматум 25. јула и Телеграм аустроугарске објаве рата Србији 28. јула 1914. године.

Вучевић је, након обиласка изложбе, рекао да је култура сећања неизоставни део ако одлучите да идете у извесну будућност и да истовремено учите да разумете садашњост.

"Архив је чувар ДНК записа једног народа и његове државе", рекао је Вучевић, те додао да све што је чињено јесте део нашег идентитета, историје, успона и падова, изазова.

Како је навео, импресионира га да су сачувани ови документи, од оригиналног ултиматума и концепта одговора, и да данас могу да буду изложени.

Министар културе Никола Селаковић навео је да је изложба отворена симболично на дан када је Аустроугарска упутила Србији Ултиматум, а трајаће до недеље, 28. јула, дана када је Аустроугарска телеграмом објавила рат Србији.

Изложба ће се одржати у свим градовима у Србији који имају архив - у 21 граду и у четири града у Републици Српској.

Након обиласка и говора министра и премијера, директор Државног архива Србије Мирослав Перишић поклонио је Вучевићу копију телеграма којим је Србији објављен рат.

image