Београдска премијера награђиваног филма "78 дана" 28. августа у "МТС дворани"

Карте за заказану пројекцију могу се већ сада купити на благајни "МТС дворане", или онлајн путем сајта овог биоскопа

Након тријумфа на Фестивалу европског филма на Палићу, где је овенчан Златним торњем за најбољи филм, и награде са Кипра из Инсбрука и са Тофифеста у Пољској, дебитантски дугометражни филм редитељке Емилије Гашић, "78 дана", наћи ће се у домаћим биоскопима од 29. августа. Премијерно приказивање заказано је за 28. август у "МТС дворани", саопштили су дистрибутери.

Карте за заказану пројекцију могу се већ сада купити на благајни "МТС дворане" или онлајн путем сајта овог биоскопа.

Филм, смештен у период бомбардовања 1999. године у једном малом месту у Србији, ујединио је у једном кадру искусне глумце Горана Богдана, Јелену Ђокић и Павла Чемерикића и четири младе глумице Викторију Васиљевић, Тамару Гајовић, Милицу Гицић и Машу Ћировић.

Након очевог одласка у војску, сестре Соња (17) и Драгана (15) започињу видео-дневник на кућној камери, снимајући, док дани пролазе мирну природу око себе, дрхтаво ноћно небо током ваздушних напада и задиркивање своје седмогодишње сестре Тијане.

Ствари почињу да се мењају када мистериозни дечак и његова стидљива, млађа сестра стигну из Београда и уселе се у комшијску кућу. Убрзо, нова пријатељства, први пољупци и прва разочарања, замењују страх од бомби.

Редитељка Емилија Гашић поделила је своје утиске након домаће фестивалске премијере на Палићу и две освојене награде на овом фестивалу (Златни торањ за најбољи филм и Горки лист награда публике).

"Било је јако лепо јер је наша публика стварно осетила филм. Било је и смеха и суза и нисам замишљала да ће бити овако дирљиво", рекла је Гашићева.

Она је додала да је снимање трајало 20 дана.

"Снимали смо у јуну 2022. Имали смо пробе од месец дана. Екипа је била мала И била је дивна породична атмосфера. Можда су највећи утисак оставиле групне сцене. Снимање рођендана и прављење палачинки. Ту је била баш лепа атмосфера, слушали смо музику из тог времена и све је снимано кроз игру", рекла је Гашићева.

Филм "78 дана" имао је светску премијеру на међународном фестивалу у Ротердаму (ИФФР) у програму "Светла будућност".

Приказан је у такмичарским програмима на фестивалу ОФФ Камера у Кракову, IndieLisboa у Лисабону и Festival De Cine Al Este у Лими у Перуу.

Награђен је на филмским фестивалима на Кипру ("Сајпрус филм дејс") и у Инсбруку, у Аустрији (ИФФИ), Тофифеста у Пољској.

Филм "78 дана" настао је у копродукцији српске куће "Сет сеил филмс" и бањалучке продукције "Неоарт" уз подршку Филмског центра Србије и Аудиовизуелног центра Републике Српске.