Култура

"Калеидоскоп елеганције": Кубанска џез пијанисткиња Џени Мекферсон сутра на Нишвил џез фестивалу

Она прескаче клише комбиновања латино ритмова и северноамеричког џеза, показујући, уместо тога евоцирајуће органске звучне пејзаже из њене домовине са наглашеном грациозношћу
"Калеидоскоп елеганције": Кубанска џез пијанисткиња Џени Мекферсон сутра на Нишвил џез фестивалу© Нишвил џез фестивал/Photo Arturo Di Vita

Звезда у успону латино џез музике, кубанска пијанисткиња, певачица и композитор Џени Мекферсон наступиће сутра на Нишвил џез фестивалу.

Мекферсон је несумњиво једна од најоригиналнијих извођача који су се појавили последњих година на светској џез сцени.

У питању је врло талентована уметница која на својим наступима уноси женску енергију у мноштво прелепих фраза латино џеза, као и софистициране импровизације које чине њену музику и стил посебним и препознатљивим.

Џенисет Мекферсон рођена је 1979. у Гвантанаму на Куби, као врло млада почела је да наступа у џез клубовима, компонује и снима, а 2014. је у Хавани добила престижну награду "Адолфо Гузман" – "Кубадиско интернасионал" (еквивалент награди МИДЕМ), за албум "Блу сајд лајв", у сарадњи са Омаром Портуондом и Буена виста соушал клабом Оркуестом Анакаоном, Алаином Перезом и многим другим познатим кубанским музичарима.

Након тога сели се у Француску, наступа на престижним џез фестивалима широм света и наставља са дискографским активностима.

Између осталог, 2017. године наступа заједно са легендарним џез великанима као што су Месијо Паркер и Ди Ди Бриџвотер на "Сеинт Рафаел џез фестивалу".

Својим урођеним интерпретативним вештинама, осећајем за музичку оријентацију и ритам и израженим склоностима ка баладама и певању, ову кубанску уметницу карактерише оригинални приступ кроз неочекиване ударно-хармонијске прогресије и невиђено ефектне импровизације које обједињује синтезом разних стилова превазилазећи класичне џез идиоме, а сам наступ изражен је хроматским распоном богатих нијанси, понекад врло егзотичним.

Она прескаче клише комбиновања латино ритмова и северноамеричког џеза, показујући, уместо тога, органске звучне пејзаже из њене домовине са наглашеном грациозношћу.

Њен последњи албум "А лонг веј", објављен је 6. октобра 2023.

image