Култура

Преминуо Синиша Павић

Писао је сценарија за неке од најпознатијих домаћих серија, попут "Позоришта у кући", "Отписаних", "Врућег ветра"… Сценариста је и филмова "Тесна кожа" и "Лаф у срцу"
Преминуо Синиша Павић© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Сценариста Синиша Павић преминуо је у 92. години у свом дому у Власотинцу, јављају београдски медији.

Павић је био најплодотворнији ТВ аутор у бившој Југославији. Писао је сценарија за неке од најпознатијих домаћих серија, попут "Позоришта у кући", "Отписаних", "Врућег ветра"… Сценариста је и филмова "Тесна кожа" и "Лаф у срцу".

"Бољим животом", крајем 80-их, почиње и ера Павићевих целовечерњих серија, са више десетина епизода, емитованих по неколико година, у чијем центру збивања је најчешће једна породица: "Срећни људи", "Породично благо", "Стижу долари", "Бела лађа"…

Последња серија коју је снимио – "Јунаци нашег доба" – премијерно је емитована од 2019. до 2021. године. Од тада није писао за телевизију, али извесно је да ћемо репризе његових серија гледати још дуго.

Карл: Павић најуспешнији југословенски и српски телевизијски писац

Иван Карл, в.д. директора Филмског центра Србије рекао је да је Синиша Павић је био највећи и најуспешнији југословенски и српски телевизијски писац, а пре свега, добар човек изузетних људских особина и врлина, поводом смрти славног сценаристе.

Карл је нагласио да је Павић "као судија судио је праведно и часно, а као писац, писао живописно и драматуршки прецизно.

"Његове серије, филмови и галерија ликова, од култног "Врућег Ветра", хитоидне "Тесне Коже", омиљеног "Бољег живота", радо гледаних "Срећних људи", "Породичног блага" и модерног Нушића каква је "Бела лађа", јесу хроника последњих пола века наших простора и њихово трајно играно сведочанство.

"Оне су и баштина и јавно добро Радио Телевизије Србије чији је Синиша Павић један од најважнијих савременика и акционара. Пре пет дана је обележено пет година од смрти великог писца Гордана Михића, у току је фестивал филмског сценарија, за седам дана је рођендан његове Радио Телевизије Србије. Збогом драги Синиша" рекао је Карл.

image