Култура

Преминуо Ален Делон

Трагичну вест о смрти чувеног глумца потврдила су његова деца
Преминуо Ален ДелонGetty © Mike Marsland/WireImage

Познати француски глумац Ален Делон преминуо је у 89. години, јављају француски медији.

Године 2019. доживео је мождани удар и последњих година се борио са раком. Трагичну вест о смрти чувеног глумца потврдила су његова деца.

"Ален Фабијен, Анушка, Ентони, као и Лубо (пас), дубоко су тужни што објављују одлазак свог оца", наводи се у саопштењу.

Породица је саопштила да је Ален Делон преминуо мирно, у свом дому, окружен својим најмилијима.

Ален Делон, рођен је 8. новембра 1935, у богатом предграђу Париза. Похађао је католички интернат, прву од неколико школа из којих је избачен због непослушног понашања.

Делон је напустио школу са 14 година и кратко је радио у месари свог очуха. Пријавио се у француску морнарицу три године касније, са 17 година, а током 1953–1954. служио је као војник маринац у рату у Индокини.

Појавивши се на филму 1957. године убрзо постаје један од најатрактивнијих младих француских глумаца.

Ален Делон је добитник награде Цезар за филм "Наша прича" и почасне награде на Међународном филмском фестивалу у Берлину. На Филмском фестивалу у Кану 2019. Делону је уручена почасна Златна палма за допринос кинематографији.

Прву запаженију улогу тумачи у криминалистичком филму "У зениту сунца" у режији Ренеа Клемана, рађеном по роману Патрише Хајсмит (касније је по њему снимљен "Талентовани господин Рипли" 1999). Улогом Рока у филму "Роко и његова браћа" Лукина Висконтија из 1960. године постаје светски познат глумац.

image