Култура

Нови Сад филм фестивал од 18. до 22. септембра: Лауерат оскаровац Зоран Перишић

НСФФ је "једини филмски фестивал у Србији са посебном селекцијом за спој кинематографије и ИТ сектора"
Нови Сад филм фестивал од 18. до 22. септембра: Лауерат оскаровац Зоран Перишић© A.H./ATAImages

Међународни Нови Сад филм фестивал (НСФФ) биће одржан 18. до 22. септембра, а овогодишњи лауреат биће редитељ визуелних ефеката Зоран Перишић, добитник Оскара за техничка достигнућа за филм "Супермен".

У главној такмичарској селекцији биће приказани филмови "Воy, Воy, Воy!", египатски кандидат за прошлогодишњег Оскара, редитеља Омар Хилала и хрватска хорор-комедија "Шалша" Дражена Жарковића, најавили су организатори.

Ту су и дебитанска остварења "Лена и Владимир" Игора Алексова из Северне Македоније и сатирична драма "The Quiet Maid (Шпанија) Шпанца Мигел Фауса.

На другом НСФФ-у ће се такмичити и филмови "ХWЈN" редитеља Јасира Аљасирија из Саудијске Арабије), "Her Body" чешке списатељице и редитељке Натали Цисаровске, као и индијска вестерн комедија ""Jigarthanda Double" редитеља Картика Субараџа.

Селектор је редитељ, монтажер и продуцент Никола Спасић, а у главној такмичарској селекцији додељују се Награда за најбољи филм, Награда за најбољу режију, Награда публике и "Special mention", саопштио је НСФФ.

Како је наведено, НСФФ је "једини филмски фестивал у Србији са посебном селекцијом за спој кинематографије и ИТ сектора" са међународном селекцијом "Game Cinematics", чији је селектор Леон Аскин, стручни сарадник на смеру Анимације и визуелних ефеката на Академији уметности у Новом Саду.

НСФФ ће затворити музичар Божо Врећо, уз пратњу оркестра Камерата Нови Сад на Великој сцени Српског народног позоришта.

Фестивал су подржали Град Нови Сад, Министарство културе Србије, Културни Центар Новог Сада и други.

image