Најскупља слика у историји света завршиће у центру новог музеја у Саудијској Арабији

Годинама се сматрало да се слика "Салватор Мунди" налази на Бин Салмановој јахти, међутим, Бернард Хејкел, професор блискоисточних студија на Универзитету Принстон, рекао је за Би-Би-Си да се слика чува у Женеви

"Салватор Мунди" (Спаситељ света), најскупља слика у историји света која се приписује Леонарду да Винчију, завршиће у центру новог музеја у Саудијској Арабији, открива нови дводелни документарац Би-Би-Сија о саудијском престолонаследнику Мохамеду бин Салману. Он је 2017. купио ренесансно дело "Салватор Мунди" на аукцији у галерији "Кристи" у Њујорку за рекордних 450 милиона долара.

Слика није јавно виђена откако је продата на аукцији, а како наводи Би-Би-Си, могуће је да се дело налази у складишту у Женеви, преноси "Арт њуз".

Добра вест је да би њен власник, престолонаследник Саудијске Арабије, могао да дело учини доступним јавности у будућем музеју у Ријаду, где ће слика служити као "културно сидро", слично као "Мона Лиза" у Лувру, наводи исти извор.

Годинама се сматрало да се слика "Салватор Мунди" налази на Бин Салмановој јахти, међутим, Бернард Хејкел, професор блискоисточних студија на Универзитету Принстон, рекао је за Би-Би-Си да се слика чува у Женеви.

Приписивање Салватор Мунди Леонарду било је предмет интензивне дебате у свету уметности.

Неки стручњаци тврде да стил слике није у складу са познатим Леонардовим радовима, посебно у погледу пропорција фигуре и црта лица.

Слика је претрпела значајну рестаурацију, што доводи у питање аутентичност основних слојева и детаља.