Изложба "Портрет на икони 2024" од 27. августа у Галерији Коларчеве задужбине

Годишња изложба сакралне уметности, на којој излажу аутори селектовани од стране угледног жирија од 2024. добила је међународни карактер

Међународна, колективна, жирирана изложба "Портрет на икони 2024" биће свечано отворена 27. августа 2024. у 19.30 у Галерији Коларчеве задужбине у Београду.

Током трајања изложбе, до 7. септембра, публици ће бити представљена 73 рада од 60 аутора из земље и иностранства, жирирана по највишим критеријумима.

У организацији Културног центра Калеидоскоп и по позиву Уметничког савета уз уметнике из Србије и региона, а уз благослов Његове светости Патријарха српског господина Порфирија, излагаће уметници из Румуније, а у Галерији Коларчеве задужбине током трајања изложбе биће одржане радионице са гостима из иностранства.

Уз пресек најбољег сакралног стваралаштва домаћих аутора у протеклој години публика ће моћи да види селекцију радова четири еминентна уметника из Румуније: Михаи Комана, Андреја Мусата, Кристине Раилеану и Томе Читука.

Током трајања изложбе Галерија Коларца биће и место директног сусрета уметника и заинтересоване јавности.

Радионице на на којима ће уметници из Румуније, професори Академије у Букурешту заједно са професорима београдских академија уживо сликати иконе и уз размену са присутним уметницима из Србије преносити своја знања биће одржане 28. и 29. августа од 16-20 часова.

Радионице су отворене за јавност, тако да ће и посетиоци Галерије имати јединствену прилику да на лицу места доживе процес стварања сакралних дела.

Уметнички савет је ове године радио у саставу: др Тодор Митровић, редовни професор на Академији СПЦ за уметности и конзервацију; др Миљана Матић, историчарка уметности, научна сарадница Музеја СПЦ; др Горан Јовић, редовни професор на Факултету ликовних уметности у Београду; др Ђорђе Станојевић, редовни професор на Факултету савремених уметности у Београду и Вера Виторовић, историчарка уметности, дугогодишњи кустос Галерије Стара Капетанија у Земуну.

На конкурс се пријавило скоро 100 иконописаца

На овогодишњи Конкурс за излагање пристигло је 133 рада од 98 аутора из Србије и региона. Изложба је и у претходним издањима окупила бројне иконописце, који своје различите иконописачке поетике артикулишу кроз фокус на портрет на иконама светих.

Изложба је претходних година привукла велику пажњу јавности због брижљиво одабраних радова и највиших критеријума за учешће и излагање аутора и позиционирала се на врху као један од најпрестижнијих културних догађаја у земљи и региону, постављајући стандарде у савременом сакралном стваралаштву.

Значај изложбе огледа се у чињеници да је црквена уметност признати део савремене уметности, као и васељенском значају Иконе у православном свету.

Византијске уметничке концепције неодвојив су део српске културе и сасвим присан, неодвојив део њеног бића.

Стога је веома важно да Београд негује континуитет одржавања ове, међу уметницима високо позициониране изложбе, кроз тежњу да се систематизује и представи јавности савремена икона.