Култура

Отворена изложба Ослобођење Србије 1944. поводом Дана Војног музеја

Изложба представља чин одавања почасти великој борби, али и подсећање на жртве које су наши преци поднели како бисмо ми данас имали ову земљу и слободу, рекао је помоћник министра Синиша Радовић
Отворена изложба Ослобођење Србије 1944. поводом Дана Војног музеја© Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Поводом обележавања Дана Војног музеја и 80 година од ослобођења Србије данас је, у галерији те војне установе културе на Калемегдану, отворена изложба "Ослобођење Србије 1944. године".

"Изложба представља чин одавања почасти великој борби, али и подсећање на жртве које су наши преци поднели како бисмо ми данас имали ову земљу и слободу", рекао је помоћник министра Синиша Радовић и додао да су "изложени експонати сведочанство да је пут до слободе тежак и страдалнички, али и да спремност на жртву јесте оно што чини победника".

Према речима Радовића, српски народ у својој историји памти и бележи најезде највећих сила и империја које човечанство познаје, од којих је био принуђен да се брани како би сачувао голи живот и право на слободу.

"Подносио је наш народ велике и незамисливе жртве и страдања, трпео напоре преко свих граница и није поклекао. Наша обавеза је да памтимо и бележимо. То је култура сећања, а то је и овај дан. И те 1941. године, на нашу земљу обрушила се до тада невиђена сила. У условима борбе Давида и Голијата, војници југословенске краљевске војске, махом из редова српског народа, поново су чинили чудесне подвиге, али нису могли да спрече окупацију земље", додао је Радовић.

Подсетио је да су на свим просторима насељеним српским народом организовани одреди бораца против окупације и да су "ношени духом слободе, неуморно задавали ударце вишеструко јачем противнику".

Помоћник министра за људске ресурсе честитао је свим запосленима Дан Војног музеја и истакао да Војни музеј од оснивања има значајну улогу у српској музеологији и култури те да је увек делио судбину народа, војске и државе.

Мајор Миле Миковић у име директора Музеја оценио је да је та инстиуција један од симбола Града Београда, чувар историје и традиције српских оружаних снага, али и свих тековина вековне слободарске борбе нашег народа.

Аутори изложбе су кустоси Војног музеја Петар Жарковић и Никола Тодоровић.
Изложба "Ослобођење Србије 1944. године" приказује преломне историјске тренутке у борби за слободу, кроз посебне сегменте приказа оружја и војне опреме коришћених у борби против окупатора у току Другог светског рата, као и ознаке јединица и личне ствари учесника операција за ослобођење.

Обележавању Дана Војног музеја присуствовали су начелник Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Мухарем Фазлић, начелник Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Ђорђе Калањ, припадници Министарства одбране и Војске Србије и представници институција културе.
Изложба ће бити отворена до 13. октобра ове године.

image