Култура

Музички спектакл: Радио Београд прославио 100 година првим од два концерта на стадиону Ташмајдан

На крају двоипочасовног програма више учесника је заједнички симболично отпевало хит Здравка Чолића "Мало појачај радио", а хор РТС-а "Београде, Београде"
Музички спектакл: Радио Београд прославио 100 година првим од два концерта на стадиону Ташмајдан© FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

Радио Београд је синоћ прославио 100 година рада првим од два бесплатна концерта на испуњеном београдском стадиону "Ташмајдан", где су наступила бројна значајна имена класичне музике, џеза, забавне, поп и рок музике.

Под заједничким слоганом "Из века у век", други слављенички концерт са извођачима народне музике "Весело вече", биће одржан на "Ташмајдану" вечерас од 20 часова, ког ће такође уживо преносити Радио-телевизија Србије и Радио Београд.

У свечани концерт класичне, џез и забавне музике, ушло се са звуцима Симфонијског оркестра и Хора РТС-а који су, између осталог, са оперским певачима Жељком Лучићем, Браниславом Подрумац, Николом Китановским и Драганом Радаковић извели "Под сјајем звезда".


Глумац Небојша Дугалић добио је прилику да се окуша у изведби класика забавне музике "Одисеје" Леа Мартина који је био у публици и кога је аплаузима поздравио стадион.
Симфоничари су уз додатак Биг бенда испратили Бети Ђорђевић у "Мансарда мали стан", Жарка Данчуа и "Ја то знам", као и Неду Павловић са "Серенадом Београду".

Свечаност су употпуниле фотографије, тонски и видео записи бројних водитеља, новинара, глумаца, књижевника и других сарадника Радио Београда, а програм су водила лица РТС-а Андреа Кецмановић, Драгана Косјерина Пердув, Ранко Стојиловић и Драган Вучелић.

Међу бројним извођачима који су се појавили на позорници "Таша", Јелена Томашевић је отпевала "Ун ано де амор", Душан Свилар "Мy Wаy", класик Френка Синатре, док је гитариста Златко Манојловић извео инструментал "Једној жени", који већ децебијама спада у заштитне знакове Радио Београда.

Посебно топло су посетиоци дочекали и испратили певачицу Бисеру Велетанлић са песмом "Мило моје", а водитељи су поменули и "вршњаке Радио Београда" диригента Младена Јагушта и џез музичара Војислава Бубишу Симића, који је послао видео честитку.

Награда Радио Београда "Златни микрофон" за неизбрисив траг у музици уручена је џез трубачу Стјепку Гуту, кој је подсетио да га за Радио Београд "везује дугодгодишња сарадња од 1969. године".

Гут је потом са Биг бендом извео композицију "Цвеће цафнало", напоменувши да је то "стара српска косовска песма, коју је Стеван Мокрањац уврсто у 'Руковети", док је он за њу 1979. године написао џез аранжман.

У пратњи симфоничара, у част певачице Слађане Милошевић (1955-2024), њихову дует песму "Принцеза" Дадо Топић је извео са Невеном Божовић, заслуживши бурне аплаузе.

Певач Дејан Цукић је уз симфоничаре и Биг бенд извео "Све што знаш о мени" Арсена Дедића (1938-2015), док је Жељко Васић са "Грудима балканским" одао почаст музичару Ненаду Радуловићу (1959-1990).

Хит свог бенда Кербера "Ратне игре" певач Горан Шепа Гале је извео уз хор, симфоничаре и Биг бенд, група Зана "Мајстора за пољупце", а посебан врисак одушевљења је дочекао Момчила Бајагића Бајагу и "Само нам је љубав потребна".

Стадион је подигао и разиграо Бајага кратким позивом: "Устаните на ноге!", а одличну енергију су одржали гитариста Драги Јелић и басиста Жика Јелић са класиком Ју групе "Чудна шума".

У завршници концерта, који је припао песмама новог таласа, хит Идола "Зашто су данас девојке љуте" извели су глумац Славен Дошло, и музичари Борис Суботић, Џорџи и бенд Кени није мртав.

"Срце" Екатарине Велике су заједничке отпевале Ива Лоренс, Сашка Јанкс, Ивона Пантелић и Зое Кида, а за крај двоипочасовног програма је више учесника заједнички симболично отпевало хит Здравка Чолића "Мало појачај радио", а хор РТС-а "Београде, Београде".

image