Отворена изложба "Портрети на икони" у Галерији Коларчеве задужбине

Пета по реду, годишња изложба сакралне уметности, на којој излажу аутори селектовани од стране угледног жирија од 2024. добила је међународни карактер

Међународна, колективна, жирирана изложба "Портрет на икони" отворена је вечерас у Галерији Коларчеве задужбине у Београду.

Изложбу су отворили директорка Културног центра Калеидоскоп Гордана Тадић и епископ топлички Петар, викар патријарха српског Порфирија.

Током трајања изложбе, до 7. септембра публика има прилику да види 73 рада од 60 аутора из земље и иностранства, жирирана по највишим критеријумима.

Пета по реду, годишња изложба сакралне уметности, на којој излажу аутори селектовани од стране угледног жирија од 2024. добила је међународни карактер.

У организацији Културног центра Калеидоскоп и по позиву Уметничког савета уз уметнике из Србије и региона, а уз благослов патријарха Порфирија излагаће уметници из Румуније, а у Галерији Коларчеве задужбине током трајања изложбе биће одржане радионице са гостима из иностранства.

Уз пресек најбољег сакралног стваралаштва домаћих аутора у протеклој години публика ће моћи да види селекцију радова четири еминентна уметника из Румуније: Михај Комана, Андреја Мусата, Кристине Раилеану и Томе Читука.

Током трајања изложбе Галерија Коларца биће и место директног сусрета уметника и заинтересоване јавности, а 28. и 29. августа од 16-20 часова биће одржане радионице на којима ће уметници из Румуније, професори Академије у Букурешту заједно са професорима београдских академија уживо сликати иконе и уз размену са присутним уметницима из Србије преносити своја знања.

Радионице су отворене за јавност, тако да ће и посетиоци Галерије имати јединствену прилику да на лицу места доживе процес стварања сакралних дела.

Иконе ће на лицу места сликати: професор Академије СПЦ др б, један од наших највећих фрескописаца Владимир Бата Кидишевић, доцент Академије СПЦ др Миодраг Милутиновић и професори Академије у Букурешту Михај Коман и Андреј Мусат.