Изложба "Усташка болница у Јасеновцу 1942-1945" биће отворена 7. септембра у Јасеновцу

Изложбу су приредили Музеј жртава геноцида у сарадњи са Одбором за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске православне цркве

Стална изложбена поставка "Усташка болница у Јасеновцу 1942-1945" биће отворена 7. септембра у простору усташке болнице из периода Другог светског рата у Јасеновцу, најављено је данас на конференцији за медије у Музеју жртава геноцида.

Вршилац дужности директора Музеја жртава геноцида Бојан Арбутина је рекао да ће изложба бити отворена у Јасеновцу, месту које је симбол страдања српског народа.

"Када причамо о Јасеновцу, сећамо се свих наших жртава, али никад не успевамо у широј слици да сагледамо какав је то био систем логора. Дошли смо на идеју да од тог комплекса јасеновачких логора направимо изложбу у оним објектима који су очувани до данашњег дана", рекао је Арбутина.

Према његовим речима, ово је друга изложба која приказује слику страдања српског народа унутар логора.

"Желели смо да реконструишемо кроз какве муке су наши преци пролазили у том периоду", додао је Арбутина.

Кустос у Музеју жртава геноцида Александра Мишић истакла је да је болница у којој ће бити постављена изложба "стално преправљана и допуњавана".

"Ми смо мислили да је болница сведена само на пар објеката, али било је доста више објеката и спратности. Она је настала у јесен 1942. године, након офанзиве на Козари. Пронађена је 41 биографија медицинског особља који су радили у болници. Она је била место где су се преносиле информације о томе шта се збива унутар логора", објаснила је, између осталог Мишић.

Аутор поставке, програмски директор Музеја жртава геноцида Никола Радосављевић напоменуо је да је била предност радити у оригиналним просторијама објекта где се поставља изложба.

"Наш задатак је био да сачувамо оно што постоји и да додатно обрадимо оно што је неопходно. Ова поставка биће допуњавана временом, а говори о идентитету и стварности концентрационог логора и о томе о чему су људи бринули", рекао је Радосављевић.

Изложбу су приредили Музеј жртава геноцида у сарадњи са Одбором за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске православне цркве.

Аутори сталне изложбене поставке су и научни саветник у Институту за савремену историју Милан Гулић и истраживач сарадник у Институту за политичке студије Стефан Радојковић.

Реализацију изложбе подржало је Министарство културе Србије.