Култура

Ристић: Култура је чувар народног бића

Отварајући манифестацију која се сматра једном од најзначајнијих у контексту очувања и афирмације српског народног стваралаштва, министар Ристић је указао на значај културе као изворишта и чувара народног идентитета и бића
Ристић: Култура је чувар народног бића© Tanjug/Ministarstvo informisanja i telekomunikacija/ Goran Zlatković

Култура је чувар народног бића, њеном очувању посвећени су председник Србије и читава влада, рекао је министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић који је присуствовао данас отварању традиционалне манифестације народног стваралаштва "Прођох Левач, прођох Шумадију" у порти древног манастира Каленић.

Отварајући манифестацију која се сматра једном од најзначајнијих у контексту очувања и афирмације српског народног стваралаштва, министар је указао на значај културе као изворишта и чувара народног идентитета и бића, саопштило је Министарство информисања и телекомуникација.

"Култура представља резултат стваралачког прегнућа појединца, групе или читаве заједнице у конкретном историјском периоду и као таква је суштински важна за континуиран и равномеран развој сваког друштва. Култура је свеобухватна. Она надилази сваку границу коју човек може да успостави", нагласио је Ристић.

Министар је додао да је култура свеприсутна, разнородна и динамична и да представља слободу стваралачког чина, изражавања и очувања различитих идентитета.

"Култура је богатство које се манифестује у различитостима. Она премошћава и превазилази разлике вешто их инкорпорирајући у својеврстан мозаик који сведочи о богатству људског духа и стваралачком прегнућу. Култура пркоси свакој врсти неслободе и ограничења", нагласио је Ристић.

Министар је посебно указао на посвећеност председника Србије и читаве владе очувању српске културе, културног и идентитетског наслеђа.

Он је навео да не треба да изненађује што се већ неколико година у континуитету увећавају средства намењена култури и реализују бројни капитални пројекти попут ревитализације археолошких локалитета у Винчи и код Лебана (Царичин град), обнове средњовековних утврђења (Голубац, Рам, Фетислам) и најзначајнијих музејских установа (Народни музеј Србије и Музеј савремене уметности), као и изградња наменских објеката за потребе Природњачког музеја и Београдске филхармоније.

Ристић је истакао и огроман значај очувања српског нематеријалног културног наслеђа које укључује обичаје, веровања, народне игре и песме, традиционалне ношње, занате и вештине.

image