Култура

Кустурица на отварању "Кустендорф класика": Сваки велики уметник употпуњује живот у коме нема смрти

Такмичарски програм у коме ће се наћи 36 такмичара из Србије, Русије и Белорусије, почиње у недељу
Кустурица на отварању "Кустендорф класика": Сваки велики уметник употпуњује живот у коме нема смрти© РТ Балкан

На Мећавнику у Мокрој Гори вечерас је свечано отворен 11. по реду Фестивал класичне музике "Кустендорф класик" који ће трајати до 3. септембра.

Фестивал су отворили оснивач и идејни творац Емир Кустурица и Александар Дибаљ, начелник департмана за комуникације компаније "Гаспром њефт". После свечаности отварања, концерт су одржали руска пијанисткиња Зарина Шиманскаја и мецосопран Зинаида Царенко, солисткиња чувеног Маријински Театра.

Говорећи на отварању фестивала, Александар Дибаљ, подсетио је да "Гаспорм њефт" већ годинама помаже Ермиру Кустирици у реализацији фестивала.

"Емир Кустурица је генијални аутор и то не само у области филма него је пун разних оригиналних идеја од којих је једна била и стварање овог јединственог фестивала. Просто, завидим младим извођачима који су овде, они сакупљају импресије, утиске који ће  остати са њима читавог живота. Са једне стране овде је атмосфера слободе, атмосфера демократије, са друге стране ови млади извођачи имаће прилику да покажу шта знају и да се такмиче", рекао је Дибаљ.

Дибањ је навео да "сви ови млади извођачи имају срећу да овде са њима наступају и светске звезде. Овде су наступали и Березовски и Мацујев и Гергијев, они су могли да виде уживо све те великане, а наравно да виде и Кустурицу који је такође ништа мање светска звезда. Дугујем велику захвалност и министру културе Николи Селаковићу који је помагао и фестивал и сарађивали смо и на другим пројектима, на изградњи мозаика Храма Светог Саве. Велику захвалност дугујемо и великој породици Емира Кустурице."

"Слажем се са господином Дибаљем у вези са његовом тврдњом да у овом селу влада слобода. Мислим ипак да овде нема демократије. Демократија је преживљени облик друштвеног уређења. Сваки успех овог села мери се одсуством демократије", рекао је вечерас на Мећавнику отварајући фестивал Емир Кустирца.

Велики режисер подсетио је и на речи руског књижевника Водоласкина који "у својој последњој књизи пише да је најснажнија манифестација руске идеје живота изражена у фикцији а не у реалности".

"Мисли су му лепе и сличне мојима. Овде се догађа, да се на позорници мењају велики уметници и млади који ће постати велики. Између две крајности које представљају живот и смрт, они нам доносе тријумф живота. Тријумф конструктивности у односу на деструктивност. Откривају нам магијски свет. Тесла је тврдио да сваки човек који је живео никада није умро, он се претворио у светлост, верујући да људска енергија долази из етера. Подсмехивао се Ајнштајну који је тврдио да сваколика енергија долази из материје. Верујући у ред и у морал, указао нам је Тесла на могућу дефиницију уметности: ако духовна енергија плови етером, онда свака уметност тежи да буде музика. Живећи за тај етер, верујући у дух и у то да смрти нема, сваки млади и велики уметник, употпуњује живот у коме нема смрти. И овом идејом о бесмртности, још један музички 'Кустендорф' је отворен", рекао је Кустурица.

Пијанисткиња Зарина Шиманскаја добитница је бројних међународних пијанистичких такмичења и носилац титуле уметнице Московске филхармоније. Мецосопран Зинаида Царенко солисткиња је чувеног Маријински Театра. Завршила је Санктпетербуршки државни конзерваторијум "Н. А. Римски-Корсаков" (класа Олге Кондине) и добитница је бројних признања међу којима су гран-при, прва награда и златна медаља на XVII Међународном конкурсу "П. И. Чајковски".

Такмичарски програм у коме ће се наћи 36 такмичара из Србије, Русије и Белорусије, почиње у недељу, 1. септембра. О добитницима награде фестивала "Златна матријошка", одлучиће међународни жири који ће чинити диригент Михаил Голиков, затим наш прослављени пијаниста и професор на ФМУ у Београду, Владимир Милошевић и композиторка и гитаристкиња, Маја Ле Ру Обрадовић.

У четири фестивалска дана, од јутарњих до касних вечерњих часова, Мећавник ће, најављују организатори, бити испуњен музиком. Ученици Школе за музичке таленте из Ћуприје и музичких школа "Мокрањац" и "Ватрослав Лисински" из Београда показаће своје таленте током дана, а биће одржана и два концертна предавања о стваралаштву композитора Петра Стојановића и Анте Гргина.

Музичку презентацију под називом "Ренесанса заборављеног Петра Стојановића", одржаће мр Наташа Шпачек из МШ "Мокрањац", уз наступе мецо сопрана др Тање Обреновић и ученика Јане Новаковић и Луције Гргуревић. Кроз концертно предавање "Мала прича Анте Гргина" водиће Мирјана Растовић, музичка уредница РТ Војводина уз наступе флаутискиње Александре Хорват и пијанисте Саше Свијића, професоре музичке школе "Исидор Бајић" у Новом Саду.

Вечерњи сати резервисани су за концерте прослављених домаћих и светских уметника, а први пут биће изведена и два музичко-сценска дела.

Друго вече, 1. септембар, резервисан је за извођење комичне опере "Иза оперских кулиса" српске композиторке Вере Миланковић. Оперету ће извести Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички" под диригентском палицом Радета Пејчића у сарадњи са ДК Студентски град.

Посетиоци фестивала треће фестивалске вечери уживаће у виртуозним извођењима виолинисте српског порекла Луке Фаулиси, пијанисте Богдана Дугалића и гитаристе Уроша Јаћевића. Младе наде музичке сцене наступиће такође уз Уметнички ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички" под диригентском палицом Радета Пејчића. На затварању фестивала, биће изведен јединствени пројекат композитора Александра Седлара, драмска опера "Шум шуме преко поља".

Током фестивала, 1.09. биће отворена нова галерија под називом "Ђузепе Ротуно" уз изложбу фотографија Јанка Кустурице.

Фестивал "Кустендорф класик" заједнички је пројекат реномираног српског режисера Емира Кустурице и компаније "Гаспром њефт".

image