Култура

Уметници из Кине први пут у Србији: "Чангша симфонијски оркестар" изводи "Тамо далеко"

Кинески уметници наступају у Мадлениануму 9. септембра
Уметници из Кине први пут у Србији: "Чангша симфонијски оркестар" изводи "Тамо далеко"© промо

"Чангша симфонијски оркестар" први пут ће наступити у Србији а његових 20 извођача публици ће представити неке најпознатије кинеске класичне и традиционалне композиције, као и српску композицију "Тамо далеко".

Гостовање врхунских уметника из НР Кине, који сада први пут долазе у Србију, реализује се са циљем успостављања континуиране сарадње Института за уметничку игру из Београда и Шангај нормал универзитета.

Очекује се да ће овај програм продубити сарадњу двеју земаља која је резултат договора направљених 2023. године када је у Кини гостовала делегација из Србије коју је предводио проф. др Владимир Томашевића, оснивач Института за уметничку игру и гостујући професор Шангај нормал универзитета.

"Овај универзитет с више од 40.000 студената је познат и зато што поред великог броја познатих научника и нобеловаца који су алумнисти и професори, ствара најутицајније државне чиновнике у НР Кини, док је куриозитет да је посета српских професора прва званична посета страних делегација у НР Кини након карантина због ковида 19", рекао је Томашевић.

Гостовање уметника из НР Кине реализује се у организацији Института за уметничку игру, у сарадњи са универзитетима из НР Кине, Шангај нормал универзитет и Jingdezhen Vocational University of Art под називом "Иницијатива појас и пут шири звук Хунана".

Први концерт биће изведен 9. септембра у 19.30 часова на Великој сцени "Мадленианум опере и театра" а наредног дана у здању Кур-салона у Бањи Ковиљачи.

Улаз на концерт је бесплатан

image