Култура

"Мокрањчеви дани" у Неготину: Хорско натпевавање, гудачи, оперете

Овогодишњи беседник на отварању "Мокрањчевих дана" биће чувени баритон светског гласа Жељко Лучић, који ће одржати и солистички концерт
"Мокрањчеви дани" у Неготину: Хорско натпевавање, гудачи, оперете© Gmihail/SerbianWikipedia

У родном граду композитора Стевана Стојановића Мокрањца, у Неготину, од 14. до 20. септембра биће одржан фестивал "Мокрањчеви дани".

Како су саопштили организатори, један од најстаријих фестивала у Србији посвећених великану српске музике, ове године ће окупити истакнуте домаће извођаче разних генерација, од талентованих младих уметника, до доајена музичке сцене.

Овогодишњи беседник на отварању "Мокрањчевих дана" биће чувени баритон светског гласа Жељко Лучић, који ће одржати и солистички концерт.

У оквиру седам фестивалских дана публика ће бити у прилици да чује и "Флаутина Лола класик" и Љубишу Јовановића, Дечји хор оперског студија Српског народног позоришта из Новог Сада с диригенткињом Верицом Пејић, Певачко друштво "Преподобни Рафаило Банатски" из Зрењанина, којим диригује Сенка Милисављевић и да присуствује неготинској премијери оперете "Иза оперских кулиса" Вере Миланковић.

На програму ће бити и комад с певањем "Коштана" Боре Станковића, у продукцији Народног позоришта из Ниша, као и концерт домаћих виолончелиста Драгана Ђорђевића Сузукија и Петра Пејчића, који ће свирати уз Гудаче Светог Ђорђа и Нишки симфонијски оркестар.

Један од централних догађаја биће традиционално натпевавање хорова, у којем ће ове године учествовати ансамбли из Бара, Кикинде, Ниша и Неготина.

Поред концертних садржаја, у оквиру фестивала биће одржан и семинар за диригенте под називом "Диригентско ходочашће", научна трибина у чијем фокусу ће бити музика Стевана Мокрањца, промоције књига и изложбе.

image