Култура

Преминуо Џејмс Ерл Џоунс: Улога Дарта Вејдера му обележила каријеру

На Бродвеју и у Холивуду одиграо је скоро 200 улога
Преминуо Џејмс Ерл Џоунс: Улога Дарта Вејдера му обележила каријеру© Tanjug/AP Photo/Chris Carlson, File

Позоришни и филмски глумац Џејмс Ерл Џоунс, који је постао светски познат јер је давао глас Дарту Вејдеру из филмова "Ратови звезда", преминуо је у 93. години, јавља "Си-Би-Ес њуз".

Џоунс је врло успешно тумачио роле у делима Шекспира, Тенесија Вилијамса, Жана Женеа, Антона Чехова, Огаста Вилсона... као и у неким филмовима попут "Поља снова".

Ипак, светску славу је стекао захваљујући свом упечатљивом гласу, који је користио у рекламама, као наратор на Си-Ен-Ену, као Муфаса у Дизнијевом анимираном филму "Краљ лавова", али и као Мрачни Господар Сит у франшизи "Ратови звезда".

Овај податак је утолико импресивнији ако се има у виду да је као дете патио од муцања које га је пратило током целог живота, додаје Си-Би-Ес.

"Говорио сам са тако тешким муцањем да је било срамно и врло болно", рекао је Џоунс у Си-Би-Есовој емисији "Сандеј морнинг" 2008. године.

Током импресивне каријере на Бродвеју и у Холивуду одиграо је скоро 200 позоришних, филмских и ТВ улога, а радио је с познатим режисерима попут Стенлија Кјубрика, Франка Зеферелија, Џорџа Лукаса, Џона Сејлса и Џејмса Ајвори, позајмљивао је свој глас у бројним серијама, међу њима, и у "Симпсоновима".

Џејмс Ерл Џоунс је добио и највеће америчко филмско признање - 2012. године додељен му је почасни Оскар.

image